Жители на Симитли отбелязаха Малка Богородица и празника на града в храма „Рождество на пресвета Богородица“

Жители на Симитли отбелязаха Малка Богородица и празника на града в храма „Рождество на Пресвета Богородица“. От сутринта църквата в центъра на Симитли се изпълни с миряни, дошли да се помолят на Света Дева Мария, за която вярват, че покровителства града.

Днес честваме рождението на Божията майка, тази, която се удостои да вмести в себе си невместимия, защото Бог, създавайки света, след грехопадението на Адам и Ева подготвяше човечеството именно за това славно събитие – Синът Божий да приеме човешки образ, за да ни изкупи от първородния грях, да победи смъртта и със своята смърт да ни възкреси от мъртвите, каза за БТА отец Спас Веселински.

Малка Богородица се отбелязва като празник на Симитли от отколешни времена, виждате колко много хора отиват в църквата, каза пред репортер на БТА кметът на общината Апостол Апостолов. Той посочи, че днес е трябвало да има и голяма празнична програма, с много местни състави и изпълнители, както и популярни певци, но в знак на почит към загиналите в община Царево и във връзка с обявения за днес Ден на национален траур, цялата програма е отложена за утре, 9 септември. „Днес виждате, че и настроението е минорно в града, единствено посещението в черквата е както всяка година“, каза още Апостолов и посочи, че местните хора са набожни, обичат днешния празник и всяка година на 8 септември изпълват храма и двора около църквата.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене