28 щети от мечки са установени на територията на екоинспекцията в Смолян през август

29 проверки по сигнали за щети върху селскостопанско имущество или домашни животни, нанесени от защитения вид – кафява мечка на територията на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Смолян, предаде репортер на „Фокус“. Шест от проверките са извършени в землището на Арда, две в село Могилица, по една в селата Чокманово, Гоздевица, Киселчово и Мугла в община Смолян. Установени са по една щета в селата Дебеляново и Планинско в община Баните, както и по една щета в село Забърдо и град Чепеларе в община Чепеларе. Има щета и в село Борино, както и две в село Барутин в община Доспат. Четири са мечите нападения в община Девин и те са по една в селата Гьоврен, Триград и град Девин, както и две в Чуруково.

Установени са и няколко щети извън територията на област Смолян, но в обхвата на територията на РИОСВ – Смолян. Те са една в село Паспал, две в село Гърбище в община Ардино, област Кърджали. Има и нападение от едрото животно в село Манастир, община Лъки, област Пловдив, както и в село Жижево, община Сатовча, област Благоевград.

При проверките е установено, че щетите, нанесени от кафява мечка през август са 28, а за една от щетите, която е в землището на село Арда, община Смолян, комисията не може да потвърди, че същата е нанесена от кафява мечка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене