Фестивалът на производителите: Да вкусиш Симитли

На 6 септември площадът на Симитли се превърна в мъжка песен, а хлябът и виното, и традиционните местни ястия добавиха вкус, автентичност и аромат на един фестивал с бъдеще.
220 мъжки гласове се състезаваха в 22 мъжки групи във фестивала „С хляб, вино и песен“, но площадът стана по-красив с традиционната изложба на производителите от община Симитли със специалното участие на щанд и от община Струмяни.
Да вкусиш Симитли – да почувстваш топлината на ръчно изработения хляб, да усетиш великия майсторлък на професионалните готвачи и ресторантьори, да опиташ и да се върнеш за още. Такава изложба остава в небцето завинаги.
Благословени онези, които съхраняват старите български рецепти и ги предават на младите.
Темпераментна и модерна трапеза приготви кафе-ресторант „Его“, а неговата красива управителка подаваше , заедно с хапките, студена домашна лимонада.
Трапезата на град Симитли и читалище „Св. Климент Охридски“ представи Цветанка Бачева – питка, баница, топла пърженица, кошница с плодове и зеленчуци, цветя грозде, тиква, качамак, баница със сирене, баница с тиква и орехи.
Красиви млади жени стояха зад щанда на село Долно Осеново, където стоеше царицата на сладките баници на Югозапада, според учените-гастрономи.
Топи се в небцето… – нещо като кадаиф, но не съвсем. Приготвена от възрастните жени на село Долно Осеново.
Опитали ли сте кутмач?
Кутмачът от Сушица представи неговият кмет.
“Това са камъни от Сушица, специални. Нагорещяват се до червено. И се слагат в овчето мляко. И млякото е сварено.”
Опитаха много. Невероятно е.
Пак там, зад щанда на Сушица, стоеше млад мъж и съпругата му, с двете си момчета – животновъдът Смилен Воденичарски, който, заедно със семейството си отглежда 50 бивола, 50 крави, овце и кози. Всички работят здраво, за да отглеждат тези глави добитък, включително и децата.
“Представям биволско, краве мляко и млечни продукти. – каза скромно Смилен. – И благодари на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, че винаги помага. И пожелам здраве и живот на всички с празника на Симитли.”
И печено прасенце по сушички имаше на масата на малкото планинско селце.
До Сушица скромно – с домашно плетени и екологични кукли стои Ина Ангелова от Крупник, за която плетенето и куклите са добро съчетание на хоби и работа.
Ножарят Иван Кюпов представя един стар занаят – ножарството. “Труден занаят е ножарството, но ми харесва.” – казва младият мъж, застанал зад ками и ножове.
Задушен заек и много традиционни ястия представя Градево. Мария представя трапезата: плодове и зеленчуци, изгледани с любов от стари баби, питка направена с голямо желание, печени чушки, сиренце, качамак, бракадан, баници три вида – тиквеник, сладкиши, боб със сланина, заек задушен, гювечета, компоти, варена царевица, пълнени чушки с ориз и кайма, домашно кисело, традиционни фунийки.
И всичко това приготвено от 10 дами от Градево.
Крупник е обединен и заедно с кмета Иванка Чакалска са наредили дълга трапеза. Тук е 84-годишната баба Велика, която е неотлъчно до младите, за да предава кулинарната традиция.
Много хора се скупчваха пред щанда на село Полето, зад който стоеше и кметът Иван Манчев. Агне, печено във фурна на тухла така, както се пече за курбан за Богородица, с пълнена пуфка -с дреболии и ориз, дъхави питки, три вида баници – с праз, с шоколад, със сирене, пърженица, каварма, домашно кисело мляко, домашна извара, кумски ориз – орис с домашен суджук и месо, местно силно вино…
А на Полена не й стигнаха три маси, за да сложат произведеното от тях: баници, питки, традиционни ястия. Изобилие и с любов произведено за фестивала от жените на Полена, кетеринг от кафе “Невада”, млечни продукти от земеделския производител Димитър Заеков, а кметът Веселин Топузов гордо позира зад красивия щанд.
С традиционни ястия се представя Черниче в една трапеза с питки, кифлички, домашни сладки фунийки, кекс, попарник… Кметът Георги Стефанов стои плътно до дамите, горд – с хубавата трапеза.
И малкото село Железница представи прекрасен щанд, произведен от домакините.
Райна Гюрова представя Брежани, наредили баници, питки, кекс и други традиционни ястия.
На щанда на Ракитна Катя Лулейска се слави с най-добрия качамак с пръжки, баница с прази, баница със сирене, питка с орнаментите на фестивала.
Всички ресторанти от Симитли се представиха със своите кулинарни шедьоври, представиха се и местните месни производители, сладкари и хлебопроизводители. Участваха с щандове всички населени места на община Симитли, кафе “Его”, “Вива”, Младост, Алпийска градина, заведение за Бързо хранене – пазара, Сладкарски цех с марки “Едос”, Хлебозавода, месарските производители Марта Манова и Цветимес, земеделски производители и много други.
Площадът на Симитли, в унисон с мъжките гласове, които огласиха четирите планини, се превърна в празник на уникалната българска кулинарна традиция.
Да вкусиш Симитли – да почувстваш топлината на ръчно изработения хляб, да усетиш великия майсторлък на българката, на професионалните готвачи и ресторантьори, на да опиташ и да се върнеш за още. Такава изложба остава в небцето завинаги.

 

Фестивалът на производителите: Да вкусиш СимитлиФестивалът на производителите: Да вкусиш СимитлиФестивалът на производителите: Да вкусиш СимитлиФестивалът на производителите: Да вкусиш СимитлиФестивалът на производителите: Да вкусиш Симитли

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене