Съдът в Страсбург задължи България да признае еднополовите връзки

Двойка жени осъди България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

ЕСПЧ и задължи страната ни да създаде правна рамка, която да признае еднополовите връзки.

Двойката, подала жалбата, се е обърнала към съда, след като българските власти са отказали да признаят сключения между тях съюз във Великобритания през 2016 г., където двете жени живеели от седем години.

Понастоящем двете жени живеят в София. Тяхното желание е в регистрите за гражданско състояние в България да бъдат вписани като „женени“, за да могат да се ползват със същата юридическа защита както останалите семейни двойки.

В своето решение съдът потвърждава установената си практика, че България, както и другите държави членки на Съвета на Европа, са задължени да създадат правна рамка, уреждаща отношенията на семействата на еднополови двойки. За целта може да се въведе различна от брака правна форма за признаване на семействата, които не са сключили брак.

Съгласно съда при липсата на официално признаване еднополовите двойки не са нищо повече от фактически съюзи според българското законодателство, като партньорите не могат да регулират основни аспекти от живота си като двойка, като например тези, свързани с имуществото, издръжката, защитата от домашно насилие и наследяването, както официално признато семейство. Освен това те не могат да се позовават на съществуването на връзката си в отношенията със съдебните или административните органи.

ЕСПЧ счита, че никое от основанията за нарушаване на обществения интерес, изтъкнати от правителството, не надделява над интереса на жалбоподателките да получат адекватно признаване и защита от закона на отношенията си.

Заключението на съда е, че България е надхвърлила пределите на свободата си на преценка и не е изпълнила позитивното си задължение да осигури правото на жалбоподателките на зачитане на техния личен и семеен живот.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене