Сметната палата отсече: Минка Капитанова станала кмет на Гърмен срещу 522 лв., опонентът й В. Ислямов похарчил 18 109 лв.

Minka-Kapitanova

Минка Капитанова е ста­нала кметица на община Гърмен срещу изключително скромните 522 лв., похарче­ни за кампанията й от ПП ДПС, констатира Сметната палата при проверката на партийните разходи за час­тичните избори в Гърмен, проведени на 29 септември миналата година. ДПС заде­лило сумата, която е под средната заплата в страната, от държавната си субсидия. Според отчета на партията за предизборния харчлък пари­те са отишли до последната стотинка само за гориво на служебен автомобил, с кой­то г-ца Капитанова е обикал­яла предизборния си район.

Повече от година след из­борите Капитанова още не е подала в Сметната палата декларация за източниците на финансирането и разходи­те, които са извършени по време на предизборната й кампания, но пък малката су­ма напълно се вмества в изи­скването кмет на община с население до 30 000 жители да може да разходва не по­вече от 25 000 лв. за кампа­нията си, отчитат в простор­ния си доклад проверяващи­те.

За разлика от Капитанова, която спечели 67% от гласо­вете на избирателите си с 520 лв., опонентът й Верхад Ислямов, издигнат от ПП ГЕРБ, е похарчил 18 109 лв. Съгласно резултатите парите са отишли за гориво -1481 лв., и за външни услуги -16 628 лв.

Любопитен детайл е, че Верхад Ислямов не е ползвал партиен автомобил, а е пла­щал за горивото на свои сим­патизанти, които са вършели партийната работа със свои коли, предоставени безвъз­мездно за целта на ГЕРБ. От сумата за външни услуги пък почти всичко – 11 858 лв., е похарчено за медийни рекла­ми. Плакатите на Ислямов и флаерите са излезли 1698 лв., а за предзиборни срещи ГЕРБ е изхарчила 3072 лв.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене