20 белоглави лешояда летят край връх Мальовица в Рила планина

Над 20 белоглави лешояда пребивават повече от месец на територията на Национален парк „Рила“. Птиците имат GPS предаватели, което също помага за тяхното проследяване. Така се установи, че нощуват в района на връх Мальовица.
Белоглавият лешояд е една от най-едрите грабливи птици у нас и е със статут на защитен вид. Опазването на вида е от изключителна важност, защото това са „чистачите“ в природата. Високото pH в стомаха им позволява да се правят не само с тъкани и кости, но и с доста причинители на заразни болести.
Широко разпространен и многоброен в миналото, в края на миналия век белоглавият лешояд е с едва 1–2 активни гнезда само в Източни Родопи. Благодарение на усилията на природозащитни организации днес популацията на вида нараства и можем да го видим в Стара планина, Източни Родопи и Кресна. Видът и неговите местообитания се опазват от екологичната мрежа Натура 2000.
Смята се, че в средата на 20 век видът е изчезнал от страната в резултат на умишлено преследване и тровене. Завръща се в Източни Родопи, където днес е единствената естествена колония на вида.
През последните години обаче се наблюдават невероятно успешни възстановявания на популациите в много райони, включително България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене