Община Благоевград възражда обсерваторията в парк „Ловен дом“

Община Благоевград ще ремонтира и възстанови астрономическата обсерватория, която се намира в един от най-големите паркове в областния център – „Ловен дом“.
Проектната идея за възраждане на емблематичната сграда получи най-високата оценка от членовете на Стратегическия борд по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Северна Македония.
Кметът на Благоевград Илко Стоянов участва в заседанието в качеството си на съпредседател на Стратегическия борд за развитие на трансграничната зона България – Северна Македония.

Обсерваторията ще бъде възстановена чрез основен ремонт и ще бъде преобразувана в Дигитален планетариум, който ще се превърне в атрактивен туристически център.
В сградата ще бъдат създадени и изложбени, и лекционни зали. Откритите пространства ще се използват за конференции, образователни събития, космически и високотехнологични изследователски проекти и културни събития. Ще бъде закупено и необходимото оборудване за планетариума, нов телескоп, астрономически бинокъл, който ще бъде поставен на терасата и др.

Предстои да бъде изграден малък амфитеатър за събития на открито. Ще бъде направена рампа и външен панорамен асансьор. Ще бъде създадена и водна атракция – звезден диск от черен гранит с изображения на зодиите – планетариум. На откритата тераса ще бъде обособена наблюдателна площадка „Звездно небе“, която ще даде възможност за наблюдение от телескоп и астрономически бинокъл.

Освен това намерението на Община Благоевград е да бъде обновена и екообразователната алея, която свързва сградата на обсерваторията и зоопарка в Благоевград.
По нея ще бъде ремонтирана настилката, ще бъдат оформени кътове за отдих. Знаци с кодирана информация ще предоставят информация за местоположението, наличността на услуги в парка, еко информация, събития и др. Табели с код ще дават информация за различните видове дървета, птици и други животни в парка и начините за тяхното опазване. По цялата алея ще бъде изградено екологично осветление.

Реновирането на сградата на обсерваторията и екообразователната алея са заложени в проект „Интегрирани трансгранични туристически дейности в регион Благоевград-Делчево“, програма INTERREG VI-A IPA България – Северна Македония, Специфична цел 1.2 „Разработване на атрактивен, всесезонен туристически продукт чрез интелигентни решения, които осигуряват универсален достъп и участие“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене