В Сандански се строи детска градина на цена 1 200 евро на кв. м.

Цената на новоизграждата се детска градина в Сандански възлиза на около 1 200 евро на кв. м. За сравнение жилищното строителство в града се продава между 900 и 1 300 евро с включена инвестиционна печалба. Това алармира бившият общински съветник Стоян Стоев. Той припомня, че проектът за детската градина е на стойност 4,4 млн. лв., а разгърната й застроена площ е около 2 000 кв. м.

“Това не само позиционира детската ни градина в сегмента на луксозното строителство. Има нещо друго, за което строители ми сигнализираха – всъщност строителството на подобна сграда е много по-евтино, защото при жилищното има много повече преградни стени, които оскъпяват процеса”, обяснява Стоев. Той започва изявлението си като подчертава, че е горд, че живее в община, в която се строи детска градина, при толкова други населени места, в които те се закриват. Задава обаче въпросът дали и при такъв проект се допускат дребни сметки и съмнения за злоупотреби. “Защото не трябва да забравяме, че изборът на строителна фирма е преминал през публичен търг и би трябвало да сме избрали тази, която е предложила най-ниска цена”, обяснява координаторът на ГЕРБ в Сандански.

Проблемите обаче не спират до тук. В проекта няма заложено обзавеждане. Не е ясно как ще се оборудва градината и колко още средства ще са нужни за това, а специалисти говорят за няколко стотин хиляди лева. “Още нещо – за да се избегнат законовите процедури и градината да бъде открита преди изборите, тя няма да бъде регистрирана като нова детска градина, а като филиал на ДГ “Здравец”, продължава възмущението си Стоян Стоев.

Десетки хора се свързали с него и със сигнал, че вече са закрити филиалите в Крайречен и Изгрев и децата от тях се пренасочват към новата сграда. Бившият общински съветник припомня, и в двата затворени филиала е бил направен основен ремонт преди само няколко години.

“Чудесно е да се строят нови детски градини и училища! Може ли обаче поне тук да не виждаме дребни сметки, разпиляване на общинския ресурс и липса на каквото и да е държавническо поведение?! И единственото нещо, което движи взиманията на решения да бъдат идващите местни избори?!”, завършва емоционално Стоян Стоев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене