Професор Костадин Динчев- пазител на народната съкровищница

Отличие „Стара планина” за Костадин Динчев

Професор Костадин Динчев от Благоевград е един от най-крупните възродители и възкресители на традиции и народни творения в Пиринския край. Роден е 1934 г. в село Капатово, Санданско, прочуто с изворната си фолклористика. С учителско образование е от Института за прогимназиални учители в Дупница, а с Българска филология е от СУ „Св. Климент Охридски” в София. Първоначално в трудовата си биография вписва години като учител, а известно време държи и кметския жезъл на старинния град Мелник. От дете още е омагьосан от стародавните празнични и други традиции на родното си село и Мелнишко и това го кара да напусне учителското си поприще и да се отдаде с пълни сили и любов на пиринската фолклористика.

1971 година в трудовата му съдба прави пълна промяна. Това се случва след спечелване на конкурс. Поема работа като фолклорист в Специализираната научна група към БАН в Благоевград, като се вписва с издирване и описване на народни творения из Пиринско в оригиналния им вид в изворна чистота, излетяла от пиринските каменни пукнатини. От 1978 г. на фолклористиката се посещава и като преподавател към ЮЗУ „Неофит Рилски” в Благоевград. Спомага поколения студенти в продължение на десетки години да надникнат с любов из безкрайните предели на народните сътворявания.

Трудно е да се отбележи какво и що е професор Костадин Динчев. Да споменем поне, че е почетен професор към университета на Благоевград, че от 1987 до 1990 г. е преподавател и в държавния университет „Тарас Шевченко” в Киев (Украйна) и там е утвърден за почетен академик. Отличията, явяващи се като оценка за прословутото му народолюбие, са много, но да посочим поне едно от тях – орден „Стара планина” II степен.

Най-голямото отличие обаче е стореното от него в областта на пиринската фолклористика и се явява като всепризнат доайен на развитието на движението „Пирин пее”. Започва го още в началото на 1962 г. и не го напуска и сега, като пенсионер, а от 1971 г. е и специалист по подбора, оценяването и предоставянето пред публика на репертоарите на участниците в знаменитите събори „Пирин пее”, а и на всевъзможни други селищни, районни и други прегледи и фестивали, като това прави и като председател на конкурсни журита.

Често проф. Костадин Динчев е и с перо в десница. Още от 1972 г. проучва, записва и увековечава в книжовност и запис в глас много издирени от него изворни песни, възкръсващи Пиринския край в бит и дух. Голяма част от неговото издирване е поместено в академичното издание „Пирински край” на БАН от 1980 г.

Проф. Костадин Динчев е всеотдаен не само като преподавател, но и с апостолското си скитосване из Пиринския край в села и градове в издирване на стародавни традиции и творения, осмислили живота на пиринци и въжделенията им за свобода и добруване. Откритото, описаното и опазеното от него е вече като една пчелна пита, изпълнила множеството си килийки с народни бисери.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене