Стоян Стоев: Пътят за Дабайския манастир вече е проходим за леки автомобили

След четвърт век прекъсване се възстановява традицията за отбелязване на празника Успение Богородично на манастира

Пътят за Дабайския манастир от с. Горно Спанчево вече е проходим за леки автомобили. Това съобщи бившият общински съветник Стоян Стоев. По негова инициатива в началото на годината бе проправен път с тежка техника, но той беше достъпен само с високопроходими превозни средства.

„С много труд на кмета на Катунци Красимир Кисов и редица доброволци виждаме една инициатива, която се развива години наред и привлича все повече хора“, каза Стоян Стоев. По думите му всичко е започнало преди около 3 години с идеята за изработване на ръчно резбовани табели по пешеходната пътека до манастира. Последваха инициативи за оправяне на покрива на сградата и облагородяване на мястото. „Така естествено дойде и въпросът как да го направим по-достъпен“, обяснява Стоев.

През зимните месеци, с помощта на Югозападно горско предприятие, е прекаран път до манастира. Лошите условия обаче не позволяват той да бъде трасиран. „Изчакахме лятото, осигурихме нужната техника и вече имаме път подходящ и за леки автомобили. Надяваме се с това да направим мястото по-достъпно, но и по-популярно“, каза още Стоян Стоев и подчерта, че за община, която развива туризъм, е престъпно нехайство да остави да тънат в забрава обекти като Дабайския манастир.

Днес, след около четвърт век прекъсване, ще бъде възстановена и традицията за раздаване на курбан за здраве на манастира по случай Успение на Пресвета Богородица. „Една хубава традиция, която е била загубена заради липсата на достъп до манастира. Последните опити за отбелязване на празника тук са около 1995 – 1996 г. Сега се надяваме да върнем традицията и все повече хора да научават за силата на това място“, обясни Стоян Стоев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене