Синоптик от НИМХ ни отчая с тази прогноза за събота: По-зле ще е и от ада, в тези области… КАРТА

Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, малко по-ниски по Черноморието, в София около 33°

В събота ще бъде предимно слънчево и горещо. В сутрешните часове на места в източните райони ще има мъгла или ниска облачност. След обяд главно над планинските райони от западната половина на страната ще се развие купеста облачност и на отделни места там ще превали краткотрайно. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, малко по-ниски по Черноморието, в София около 33°. Това сочи прогнозата на дежурния синоптик Христо Христов в сайта на НИМХ.

Атмосферното налягане през деня ще се задържи почти без промяна – близко до средното за месеца.

За 26 август, събота, Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издава още от днес предупреждение от първа степен – жълт код за високи температури в 21 области в страната.

Максималните температури, в които ще са между 35 и 37 градуса, се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Без жълт код за горещо време за 26 август са областите Перник, София, София област, Добрич, Варна, Бургас и Смолян.

В останалите 21 области на страната предупредителният код за високи температури за 26 август е жълт.

За 26 август опасността от пожари се повишава в Югоизточна България, пазете природата, предупреждават синоптиците от НИМХ.

Над планините ще бъде предимно слънчево, след обяд с купеста облачност и на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб, по високите и открити части умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 27°, на 2000 метра – около 19°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево, в сутрешните часове на отделни места с ниска облачност или мъгла. Ще духа слаб до умерен вятър от изток. Максималните температури ще бъдат 28°-31°. Температурата на морската вода е 25°-28°. Вълнението на морето постепенно ще се усилва и вечерта вече ще бъде 3-4 бала.

Продължителността на деня е 13 ч. и 25 мин.  Фаза на луната: два дни след първа четвърт.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене