Крем супа от сладки картофи и моркови

Слънчевият цвят на тази ще стопли не само телата, но и сърцата ви, като в същото време ви зареди с витамин А и витамин С.

Главните герои в нея са сладките картофи и морковите, на които дължим високата доза витамин А. Освен това имаме червен лук, който е богат на антиоксиданти.

Сладкият вкус на картофите и морковите в комбинация с подправките и лайма правят супата екзотична и неустоима. Тя е гъста и хранителна и може да бъде лек обяд придружен само от филия хубав хляб. Може също да бъде и прекрасно първо ястие от по-богат обяд или вечеря. Както и да решите да я сервирате, няма да сбъркате.

Продукти (за 3 порции)

1 с.л.* кокосово масло (може да се замени със зехтин или друга мазнина)

1 средна глава червен лук, нарязан (около 120 г)

2 -3 скилидки чесън, нарязани

2 ч.л. смес подправки „баланс“

2 с.л. Gimber** (или 1 – 2 ч.л. настърган пресен джинджифил)

2 сладки картофа, обелени и нарязани (около 700 г)

2 средни моркова, обелени и нарязани (около 100 г)

1/2 чаша пълномаслено кокосово мляко

3 чаши вода (или зеленчуков бульон)

сол и черен пипер

пресен кориандър (ако сте от тази половина на човечеството, която не харесва, кориандъра, заменете с магданоз), кокосов чипс*** и резени лайм за гарниране

* за размерите на мерителните чаши и лъжици вижте тук

** концентрат от джинджифил и лимонов сок

*** може суров или печен със сол (например този на Bett’r Snacks)

Приготвяне

В тенджера с дебело дъно загрейте кокосовото масло. Добавете лука и чесъна (и настъргания пресен джинджифил, ако ползвате такъв) и гответе около 2 – 3 минути.

Добавете сместа подправки „баланс“ и разбъркайте. Добавете сладките картофи и морковите, кокосовото мляко, Gimber и вода/бульон, колкото да покриете зеленчуците – около 2 чаши. Варете докато картофите и морковите омекнат – около 20 минути.

С ръчен блендер (или в чашата на блендер, който е подходящ за горещи продукти) смелете на гладко пюре. Ако е необходимо, добавете още вода/бульон, за да улесните блендера.

Когато е готово, върнете на котлона, добавете вода/бульон до желаната консистенция и затоплете до температура за сервиране.

Разлейте в чинии/купи за сервиране и гарнирайте с пресен кориандър и кокосов чипс и сервирайте с резени лайм.

Рецептата е адаптирана от https://cookieandkate.com/.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене