Ненчо Касъмов – Властелинът на фолклора

Днес в Сандански започва XXXI-ото издание на фестивала “Пирин фолк”, чийто директор е Ненчо Касъмов. Той е роден на 2 януари 1969 г. в Кюстендил. Собственик е на музикална компания “Диапазон рекърдс”, която има над 25-годишна история. Ненчо има особени заслуги за утвърждаването на попфолка у нас. Продуцира над 2000 песни и над 1000 видеоклипа в България и работи в отлично сътрудничество с автори от Гърция, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Албания и Турция. Превръща компанията в запазена марка не само на българския, но и на международен музикален пазар.

Властелинът на фолклора, както мнозина наричат Ненчо Касъмов, прекарва детските и младежките си години в родния Кюстендил, където завършва индустриално строителство. Отбива военна служба във Враня и достига чин младши сержант.
Следва професионална квалификация в Колежа по туризъм в Благоевград, завършва в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” специалност “Видео и телевизионна режисура – къси форми”.

След казармата заедно с брат си Виктор Касъмов се впускат в различни бизнес начинания. Именно Виктор, който се изявява като диджей, въвлича и Ненчо в музикалните води. Реализират различни успешни бизнес проекти в Кюстендил, но скоро градът им става тесен и в началото на 90-те се преместват в София.

“Кариерата ми в музикалния бранш се дължи изцяло на брат ми Виктор. Първият ни издаден албум беше на Георги Христов”, спомня си Ненчо Касъмов.

През 1994 година двамата братя създават музикална компания “Ара Аудио Видео”. Те са първите лицензианти на мейджър лейбъла BMG.

През 1997 г. основават музикалните компании “Ара Мюзик” и “Диапазон Рекърдс”, от чиято стартова писта излитат кариерите на някои от най-големите имена на българската музикална сцена като Софи Маринова, Володя Стоянов и други.

Кариерата на Тони Стораро също започва в музикалната компания преди повече от 20 години и досега Човека глас работи с Ненчо Касъмов и не е сменял лейбъла си. Първата песен на Фики също е продуцирана от компанията на Касъмов. Дуетът с баща му Тони Стораро “Кажи ми като мъж на мъж” излезе през 2013 г.

Ненчо Касъмов работи с над 100 артисти, сред които Гуна Иванова, Румяна Попова, Райко Кирилов, Севдалина и Валентин Спасови, Иво Танев, Сашка Васева, Теодора, Кондьо, Азис, Рени, Георги Христов, Влади Въргала, Слави Трифонов и “Ку-ку Бенд”, “Сигнал”, Орлин Горанов, Кристина Димитрова и много други. Катя и Здравко от “Ритон” също са сред добрите приятели на Касъмов.

“Диапазон Рекърдс”, работи в тясно сътрудничество с текстописци, композитори и аранжори от Гърция, Сърбия, Румъния, Турция, Северна Македония, Албания, Косово, Босна и Херцеговина. Реализира над 200 успешни концерта в България на водещи изпълнители от съседни балкански страни между които се открояват емблематичните имена на Ана Виси, Елена Папаризу, от Гърция, Миле Китич, Драгана Миркович от Сърбия, Хари Мата Хари от Босна и Херцеговина, Неда Украден от Хърватия, Бурак Азис от Турция, Ина и група Аксент от Румъния, Тоше Проески, Сузана Спасовска от Северна Македния и редица други.

През 2003 г. Ненчо и Виктор Касъмови създават музикална телевизия “Фен ТВ”, която залива екраните с разнообразен микс от попфолк, балканска и фолклорна музика. Две години по-късно през 2005 г. се появява и “Balkanika Music Television”, с акцент върху модерна балканска музика и излъчва в целия Балкански полуостров, както и в някои страни на Европа.

През 2013 г. дават старт на още два музикални канала – “Фен Фолк ТВ”, която представя музика, танци, обичаи и традиции от всички фолклорни области и “BG Music Channel”, която излъчва само българска популярна музика от различни стилове.

Негова страст става режисирането на музикални видеоклипове и събития, и вече има зад гърба си хиляди реализирани такива.
През свободното си време Ненчо обича да пътува, да се забавлява и снима. Обича спорта и най-вече футбола. Следи чуждестранните първенства, Шампионска лига и разбира се, българския шампионат.

Любовта му към животните е безгранична. Където и да отиде си намира приятели и се стреми да помогне на всяко бездомно животно в беда.

Още от младеж е свързан с “Пирин фолк”
“Пирин-Фолк” е магия, с чиято история Ненчо Касъмов е свързан още с първото му издание като зрител, когато е младеж на 23-24 години. Любовта му към фолклорната музика го връща години по-късно към фестивала, първо като продуцент, а към днешна дата негов директор. През 2017 година братя Касъмови основават Детски Пирин Фолк. През годините, в които Фен Фолк ТВ и Ненчо Касъмов се ангажират с фестивала, успяват да върнат на сцената много от обичаните звезди след дългогодишно отсъствие, като Сашка Васева, която стартира шеметната си кариера от тази сцена. Престижният международен фестивал “Пирин-фолк” ще се проведе на 25, 26 и 27 август в Летния театър в Сандански.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене