Връхлита ни последната за август магнитна буря

Астрономите предупреждават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети в края на август. Според изчисленията очакваната буря ще е между 26-28 август и най-вероятно ще се окаже и последната буря.

Разбира се ако не се наблюдава слънчево изригване, което да е насочено към Земята, съобщиха от Метео Болканс. Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G1/G2. Възможно е да се усили до G3, предупреждават учените, като причината е изхвърляната нова порция материя от Слънцето.

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Какво представлява геомагнитната буря?

Мощна магнитна буря удари Земята (ВИДЕО)

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км/сек. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвикат образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене