Предпоследното заседание на Общинския съвет в Кюстендил в този мандат ще се състои на 31 август

Предпоследното заседание на Общинския съвет (ОбС) в Кюстендил за този мандат ще се състои в последния ден на месец август, съобщи на брифинг председателят на ОбС в Кюстендил Иван Андонов.

Предварителният дневен ред включва 40 докладни записки. Съветниците ще гласуват бюджета на община Кюстендил за 2023 година, което се случва за първи път толкова късно – в края на август, коментира Андонов. Бюджетът е 90,8 милиона лева, което е с около 24,8 милиона лева повече от началния бюджет на предходната 2022 година. Предвиденият ръст е в размер на 37,6 процента. Най-голям дял в това увеличение се дължи на ръста в субсидиите и трансферите от държавния бюджет – 11,3 милиона лева (26,5 процента), ръст на преходния остатък с 8,4 милиона лева и на прогнозата за данъчните приходи с 3 милиона лева.

По време на заседанието на ОбС ще бъде предоставена и информация за приходите и разходите на общината за първото полугодие на годината.

Съветниците ще гласуват отпускане на финансова помощ за осъществяването на поредното издание на художествения пленер „Св. Лука“, гласувано ще бъде и предложение за отпускане на 47 хиляди лева за футболния клуб „Велбъжд“.

Двама кюстендилци са предложени и за удостояване със звание почетен гражданин на Кюстендил. Единият от тях е Димитър Цветков, роден през 1946 г. – дългогодишен диригент на Градския духов оркестър, преподавател по кларинет, саксофон, китара, флейта, полифония, ръководител и диригент на туристически хор „Осоговско ехо“ и група „Елеганс“ към читалище „Пробуда 1961“ в Кюстендил.

Вторият е Симеон Васев – ръководител на фолклорен ансамбъл „Родолюбие“ – Кюстендил.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене