Обсъдиха проблемите на кметствата в община Благоевград

В община Благоевград се състоя среща на кметовете на малките населени места в общината с председателя на Общинския съвет в Благоевград, Радослав Тасков, членовете на Комисията по развитие на селските райони, земеделие и горско стопанство в местния парламент и представители на общината.

Поводът за провеждането бе предложение от кмета на община Благоевград, относно приемане на бюджета, Плана за финансиране на капиталовите разходи за 2023 година и актуализирана бюджетна прогноза за местните дейности за периода 2024 г. – 2026 г. на общината, което е включено в предварителния дневен ред на предстоящото редовно заседание.

Общинският съвет трябва да приеме финансова рамка за бюджета на всяко едно кметство. Кметствата разчитат на бюджет, който им отпуска общинският съвет по предложение на общинския кмет.

На срещата с кметовете на малките населени места бяха обсъдени редица въпроси, относно средствата в бюджета.

„Проблемите на кметствата са обсъждани на много и различни срещи, но за първи път се събираме, за да отправим въпросите си и да заявим твърда позиция, че когато се обсъжда капиталовата програма тя трябва да бъде дискутирана и с нас селските кметове“, категоричен бе Ангел Младенов, специалист „Координатор“ в Местна дейност „Селско и горско стопанство и други общински дейности“ в община Благоевград.

По време на дискусията кметовете на малките население места в община Благоевград споделиха редица проблеми, с които се налага да се справят с много трудности, като огромните разходи, изоставянето на проблемите в селата, липсата на канализация, пътища за ремонт…

Вижда се тенденция, че хората си купуват имоти, но трябва да ги накараме да се задържат в селата, за да се развиваме, категорични са кметовете.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене