Станимир Флоров ще оглави ДАИ

89375-stanimir-florov

Бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров ще оглави изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, съобщава Нова телевизия. Предложението за назначаването му е внесено от транспортния министър Ивайло Московски в Министерския съвет.

Срещу Флоров обаче все още се води досъдебно производство. На 19 април 2013 г. директорът на ГДБОП Станимир Флоров беше отстранен, докато траеше проверка на прокуратурата по образуваното срещу него досъдебно производство

Прокуратурата бе категорична, че са налице достатъчно данни за извършено от Станимир Флоров престъпление по чл. 302а – подкуп, в особено големи размери и представляващ особено тежък случай. Материалите са за разработка под кодовото име „Араби“, в което фигурира името на Станимир Флоров още от 1998 – 1999 година. Има материали и за дело за оперативна разработка „Алчния“, където Флоров е поставен и на оперативно наблюдение под псевдонима „Високия“, свързан с корупция, наркотрафик и контрабандни канали. Тази разработка е направена през 2002 година.

Скандалът влезе и в световните медии. Франс прес коментира, че компрометиращите документи за Станимир Флоров засягат индиректно бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, тъй като Флоров беше начело на една от най-важните служби на министерството.

В същия дух е и написаното от водещото турско издание „Хюриет“. Вестникът отбеляза, че обвиненията срещу Флоров, който е защитавал наркотрафиканти, са пореден удар по гърба на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Бившият директор на ГДБОП Станимир Флоров бе освободен от системата на МВР, но поради навършена възраст и стаж за пенсия.

Образуваното срещу него дело за подкуп в особено големи размери не е попречило на сбогуване със системата бившият антимафиот №1 да отнесе и обезщетение от 20 заплати за честна служба към държавата.

Към момента не е ясно нито на какъв етап е досъдебното производство за подкуп срещу него, нито дали са му повдигнати обвинения.

 Флоров е спряган за изключително близък на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Той бе свидетел по едно от делата срещу Цветанов за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР в полза на друг.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене