Цените на плодовете и зеленчуците на пазара в Ставрос изравнени с тези в Благоевград

Цените на плодовете и зеленчуците в Гърция се изравниха с тези в България. Това показа репортерска проверка на в. „Струма” в пазарния ден в четвъртък в гръцкото курортно селище Ставрос. Селото, което е разположено в североизточната част на Халкидическия полуостров, на 195 км от Благоевград, е сред предпочитаните дестинации за плажуване на българите от Югозапада. В близост до плажната алея по улицата гръцки производители и прекупвачи предлагат сезонни плодове и зеленчуци, както и млечни и рибни продукти.

Цената на доматите варира от 1 до 1,50 евро за кг, а на благоевградския пазар от 2 до 3,50 лв. в зависимост от сорта. Доматите за консервиране, сорт „Рома”, са между 0,60 евро /сн. 5/ до 1 евро за кг. Чушките от сорта „Сиврия” се продават за 1,50 евро/кг, „Трикольор“ по 2 евро кг,  червените пиперки по 1,50 евро/кг /сн. 4/, а на пазара в Благоевград цената им е 3 лв./кг. Цената на пъпеша е 1 евро за кг /сн. 3/, толкова е и в Благоевград, където варира около 2 лв.

Една и съща е цената и на сините сливи – 1 евро килото на пазара в Ставрос и 2 лв. на благоевградския пазар. Прасковите и нектарините се продават по-евтино на гръцкия пазар. Цената им варира от 0,50 евро до 1,50 евро за кг /сн. 1, 2/ в зависимост от пазарния им вид, докато на благоевградския пазар е от 2,50 до 3 лв. за кг.

Цените на сиренето и яйцата се доближават до тези у нас. Домашно краве сирене може да се намери на гръцкия пазар на цена от 6 до 10 евро за кг /сн. 6/, козето върви от 8,50 до 10,80 евро за кг. На пазара в Благоевград кравето сирене се продава по 13 лв./кг, а цената на козето варира от 16 до 18 лв. килото.

Домашните яйца в Гърция се предлагат за 0,22 евро /сн. 7/, докато при нас преди месеци цената им беше стигнала 60 ст. бройката. След успокояване на инфлацията вече се намират и за 40-50 ст. за бройка.

Повечето българи предпочитат южната ни съседка за морската си почивка заради близкото разстояние, красивите плажове, добро обслужване и драстично по-евтината сянка. Срещу 2,50 до 4 евро на човек за фрапе в Гърция ползваме чадър и шезлонг, докато на родното Черноморие под 20 лв. за сянка на плажа няма.

Затова не е изненада, че милион и триста хиляди българи са влезли в Гърция с автомобили през първото полугодие на 2023 г., което е с над половин милион повече от миналата, сочат официалните данни на граничните власти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене