Забихме всички в земята, ето с какво България е първа в света

Страната ни е с най-голямо намаление на парниковите газове, съобщава европейската статистика

България е страната в Европейския съюз с най-голямо намаление на парниковите газове. Това съобщава на сайта си днес европейската статистическа служба Евростат.

Най-голямо намаление на емисиите на парникови газове в Европейския съюз е регистрирано в България -15,2 процента.Емисиите парникови газове, отделени от икономиката на ЕС, са се равнявали на 941 млн. тона еквивалент на въглероден диоксид през първото тримесечие на 2023 г., което е намаление с 2,9 процента спрямо същото тримесечие на 2022 г. (969 млн. тона еквивалент на въглероден диоксид).

Информация идва от данните за тримесечните оценки на емисиите на парникови газове по икономически дейности, публикувани днес от Евростат.

Тримесечните оценки на емисиите на парникови газове допълват тримесечните социално-икономически данни, като например БВП или заетостта, уточнява европейската статистика.

През първото тримесечие на 2023 г. икономическите сектори, източник на най-много емисии на парникови газове, са „домакинства“ (24 процента), „производство“ (20 процента), „електроснабдяване, газоснабдяване“ (19 процента), „селско стопанство“ (13 процента), следвани от „транспорт и складиране“ (10 процента).

Емисиите на парникови газове през първото тримесечие на 2023 г. са намалели в почти всички държави от ЕС в сравнение с първото тримесечие на 2022 г., с изключение на Ирландия (+9,1 процента), Латвия (+7,5 процента), Словакия (+1,9 процента), Дания (+1,7 процента), Швеция (+1,6 процента) и Финландия (0,3 процента).

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене