Атрактивно влакче ще вози туристи до античния град Хераклея Синтика

Община Петрич подаде проектно предложение по Програма INTERREG VI-A- IPA „България – Северна Македония”.

Става въпрос за развитие на атрактивен, всесезонен туристически продукт чрез интелигентни решения. Партньори по него са Община Струмица, Община Берово и НПО „Туристически съюз – Струмица”, а от българска страна са Община Петрич – водещ партньор, Община Струмяни и НПО „Бизнес Информационен и консултантски център“ – Сандански.

Основната дейност, планирана по проекта, е разработването на съвместен нисковъглероден туристически продукт, включително разработване на веломаршрут, свързващ Петрич, Струмица, Берово и Струмяни, преминавайки през новия ГКПП „Клепало”.

Община Петрич ще осигури нова туристическа мобилност до основните обекти от туристически интерес – до античния град Хераклея Синтика, до планината Кожух и до църквата „Св. Петка“ на пророчицата Ванга.

Ще бъде закупено развлекателно туристическо влакче с нулеви емисии. Влакът ще бъде оборудван с мултимедийни съоръжения за осигуряване на увлекателни и информативни обиколки по време на пътуването и платформа за хора с увреждания за осигуряване на равен достъп.

Влакът ще превозва туристи между трите ключови туристически атракции. За да се подпомогне устойчивата работа на електрическия влак, ще бъде инсталирана зарядна станция на специално място за паркиране.

Дейността включва и изграждането на VeloHub на паркинга на античния град Хераклея Синтика – обществена велостанция за саморемонт с възможност за зареждане на електрически велосипеди и навес за почивка, включително стоянки за велосипеди.

Електрическият туристически влак ще предлага удобен транспорт между туристическите точки, докато VeloHub осигурява основни удобства за велосипедистите.

Туристите ще се възползват от подобрено и по-достъпно туристическо изживяване. Общият бюджет на проекта се предвижда в рамките на 990 060,00 евро.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене