Запад Юг: Радиоактивна ли е водата на Кръстилци?

7inv

Управителят на Област Благоевград разпореди да се заградят пасищата и водопоите в землището на с. Кръстилци, Община Сандански

До месец време, считано от 10 ноември, кметът на Об­щина Сандански Андон Тотев и кметският наместник на с. Кръстилци са длъжни да предприемат необходимите законови мерки за районира­не и ограждане на пасищата и водопоите в землището на с. Кръстилци, съобщава сайтът на ОблА, Благоевград.

Ако е необходимо, трябва и да се забрани използва­нето им, за да се гарантира здравето и безопасността на животните и хората, нарежда Димитър Димитров.

Съгласно Закона за ветери­нарномедицинската дейност и Закона за администраци­ята, именно те са длъжностните лица, които не трябва да допускат използването на необезопасени общински па­сища и места за водопой на животни.

Вижте интервю на Ваня Христова от Радио „Гея“ по те­мата с инж. Тодор Гикински, управител на УВЕКС ЕООД, Сандански. Ще разберете, че се монтира инсталация за пречистване на вода­та:

Относно комен­тарите за водата в Кръстилци, аз умо­лявам всички , които се опитват да вземат страна по този въпрос , да се въздържат от неправилни комента­ри, с цел да се пред­пазят хората, които ще ползват тази вода в бъдеще, след като излязат последните резултати, от рода, че водата е радиоактивна, или дори негодна и за миене. Това е абсолютно неверно и няма протокол, който да доказва противно- то. Досега сме дали 4 проби за изследване и никъде няма написани, че водата е радио- активна. Има завишени две количества, които излизат извън рамките на наредба 9 , които са минимални и под­лежат на отписване по най- елементарните химични, или механични технологии. В мо­мента сме закупили една та­кава технология, по която са направени проби и очакваме до 10 дни да излязат резулта­тите на Националния център по радиология. Това ще до­каже, че водата е абсолютно годна за всякакви нужди. В момента вода в мрежата на село Кръстилци не тече, пора­ди факта, че се вдигна огро­мен шум. Но, водата не е радиоактивна, както се опитват да доказват. Хората от селото са подложени на постоянен тормоз, тормозена е и фир­мата изградила водопровода. Дори прокуратурата се зани­мава с хората и фирмата, но след като излязат всички ре­зултати , ще се наложи някои хора да се извиняват, или ще бъдат подведени под отговор­ност за невярни твърдения.

Казвате, че до 10-15 дни предстои да излезе заключе­ние.

– Последната проба е из­пратена вчера и е по нова технология, която ще доведе до изчистване на всички съмне­ния. Сигурен съм, че ще се до­каже, че водата тук е най-до­бра за пиене в целия регион.

– Ние ще ви потърсим отново, когато излезе по­следното заключение на ла­бораторията. Сега искам да ви попитам, по повод вче­рашната проверка, вече има ли някаква яснота ?Въобще случи ли се тази проверка? Установяваща как е изграден водопровода?

Да, вчера имаше провер­ка и тя установи, че водата от този водоизточник в мре­жата на селото не влиза, има и снимков материал, който доказва, че до изясняване на случая водата в мрежата е спряна.

Проверката не беше ли за доказване на законността на водопровода, защото се появиха и такива съмнения?

Относно законността на водопровода, аз мисля, че има допуснати грешки дори от наша страна. Водопрово­да е изграден след проект направен от нашата фирма, закупените материали са по­ложени в него. Грешките ни са, че първо се изготвя проек­та, ние малко сме избързали за да може населението да има вода. Кръстилци беше единстве­ното не во­доснабдено село , от тази гледна точка сме избързали. Има нару­шена про­цедура по строител­ните книжа, но аз мисля, че с течение на времето това може да се из­чисти.                Во­допровода не е правен без проект и без изслед­вания. През 2010 получихме проекта и всички изследва­ния влизаха в норма, но през 2011 се промени наредба 9, като се свалят част от нормите. След това без да пра­вим допълнител­ни изследвания, ние изградихме водопровода , така се получи шума от страна на някои недоброжелатели.

Човешката зло­ба няма граници, но да се гаврим с хората живе­ещи тук и да ги лишаваме от вода не е редно.

Благодаря Ви, ще се чуем отново, когато имате допъл­нителните анализи и резулта­ти от лабораторията в София, за да ни кажете, дали хората могат да бъдат спокойни и да употребяват водата за питей­но-битови нужди.

В момента водата от двата водоизточника, коя­то достига до хората също не отговаря на наредбите , така, че хората са свикнали с тази вода и риск за здра­вето на хората няма. Те могат да бъдат спо­койни.

Разпорежда­нето на управи­теля на Област Благоевград идва след из­следване, из­вършено на 29 октомври т.г., от Нацио­налния център по радиоло­гия и радиационна защита (НЦРРЗ), София, на радио­логични показатели на вода за питейно-битови цели от тръба, разположена под кап­таж „Хралупата“, землище с. Кръстилци, Община Сандан­ски.

Съгласно Протокол №W 237/а и Сертификат №W 237/а от НЦРРЗ питейната вода в с. Кръстилци по радиологични показатели обща алфа актив­ност и естествен уран не съ­ответства на изискванията на Наредба №9.

Както е известно със запо­вед на Димитър Димитров от 5 септември т.г., след сигнал на граждани за замърсяване на водата за питейно-битови цели, бе извършена проверка относно водоснабдяването на селото от междуведомствена комисия с представители на РЗИ – Благоевград, предста­вители от Община Сандански

и експерти от Областна адми­нистрация, Благоевград.

Констатирано бе, че водохващането към довеждащия водопровод на с. Кръстилци се е извършвало от изтичаща вода по стоманена тръба от галерия „Хралупата“ – бивша мина за добив на уранов кон­центрат.

НА СНИМКАТА: Че водата от „Хралупата“ е „мръсна“ и не­годна за питейно-битови нуж­ди, е установено еднозначно още преди 18 години. Кой и защо непременно трябваше да я използва през 2014-та? Странно е: Защо точно този документ НЕ се намери в ар­хивите на Община Сандански и НЕ се приложи към отгово­рите на въпросите, поставени от съветник Петър Додушев?

Междуведомствената ко­мисия е установила, че в землището на селото се от­глеждат домашни животни, които имат свободен достъп до водоема, разположен под резервоара за питейна вода.

С оглед на констатациите от проверката за лошото ка­чество на водата са уведоме­ни и помолени за становища по проблема съобразно тех­ните компетентности Минис­терството на околната среда и водите, Министерството на икономиката и енергетиката за становища.

Известен е и д-р Михаил Бащавелов – директор на Областна дирекция по безопас­ност на храните – за извърш­ване на проверка съобразно правомощията на дирекция­та.

На кмета на Община Сан­дански Андон Тотев е препо­ръчано да изготви становище относно трайно разрешаване на проблема с водоснабдява­нето на с. Кръстилци и лошо­то качество на водата, пред­назначена за питейно-битови цели.

На 29 октомври 2014 г., по искане на областния управи­тел, РДНСК- Юго­западен район, извърши провер­ка по отношение законосъобразното изграждане и ползване на водопровода в с. Кръстилци.

Констатациите сочат липса на всякакви стро­ителни книжа – парцеларен план, одобрен проект и разре­шение за стро­еж. В момента на проверката е установено и че съоръжението не с ползва и е прекъснато на две места.

Според кмета Андон Тотев за обект „Водоснабдяване на с. Кръстилци“, Община Сан­дански не е одобрила техни­чески проект и не е издала разрешение за строеж на во­допровода. Не са издадени акт за узаконяване и удосто­верение за въвеждане в екс­плоатация.

След изтичане на едноме­сечния срок ще бъде извър­шена нова проверка на обек­та за да се види дали кметът Андон Тотев и кметският наместник на Кръстилци са предприели необходимите за­конови мерки за райониране и ограждане на пасищата и водопоите в землището на с. Кръстилци.

Бел. ред.:

Кой ще поеме разходите за „ограждане на пасищата и водопоите в землището на с. Кръстилци“?

Текстът би трябвало да бъде и на особеното внима­ние на двамата народни пред­ставители от Сандански. ©

Вестник „Запад Юг“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене