Предприемач от Брезница дари средства за паметник на Гоце Делчев в Добринище!

По-рано през деня, на хижа „Гоце Делчев“ бе проведен традиционния събор за Илинден

С военни почести и водосвет, отслужен от Неврокопския митрополит Серафим, на 13 август в Добринище бе открит бюст-паметник на революционера Гоце Делчев. Събитието бе част от програмата на кметството, посветена на 120-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

Церемонията се проведе с почетен караул и представителни части на 3-то Бригадно командване със зам.-командир полк. Георги Калчев.

Паметникът бе открит от Иван Кадев, кмет на община Банско, Петър Галчев, кмет на Добринище, и дарителят за изграждането му – Шабан Хаджулиев от село Брезница!

В словото си при откриването, кметът на община Банско заяви, че Гоце Делчев е визионер, надраснал времето си. Със своята интелигентност, решителност и непоколебим дух, той преследваше целите си за освобождение на България от оковите на тиранията и подчинението. Неговото усърдие и дух за жертвоприношение го превърнаха в символ на българската национална гордост и независимост, каза още Иван Кадев.

По-рано през деня, на хижа „Гоце Делчев“ бе проведен традиционния събор за Илинден. Приветствени слова прочетоха кметът на Добринище Петър Галчев и зам.-областният управител Александър Мацурев.

Кметът на община Банско Иван Кадев подчерта участието на Добринище в Илинденската епопея. Добринишката чета се сформира в Самоков, откъдето тя тръгва за родния край след обявяване на въстанието в средата на септември. В състава и́ влизат Георги Дамянов, Илия Дамянов, Апостол Дамянов, Лазар Хаджиев, Иван Деницин, Костадин Прътев, Добри Мунин, Костадин Пишаров и много други.Четата води последен бой с турците в Годлевската планина, откъдето през Рила планина се изтегля на българска територия, припомни историческите факти кметът на община Банско.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК:

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене