Делото „Жулиета Кусова“: Гаф на ВиК – Петрич излезе на светло в съдебна зала, предоставили на вещо лице оборотна ведомост с неверни данни

_thumb (2)Адвокат Иво Стефанов: Това е прецедент в съдебно заседание

Документ за оборотна ведомост без подпис и печат и с невярно съдържание е предоставен на вещо лице в дело за неправомерното уволнение на главния счетоводител на общинското дружество ВиК. Жулиета Кусова. Съдът не го прие, като веществено доказателство., послужил като повод за уволнението на Кусова. „Това е прецедент, направен в условия на съдебно заседание и по искане на съда в Петрич от страна на общинското дружество, каза адвокатът на Кусова Иво Стефанов днес.

Експертизата е категорична, че документът съдържа данни, които са различни от оборотна ведомост, представена в местния общински съвет, обясни защитникът. Той се усъмнил в достоверността му, защото липсвали –подпис и печат на лицето, което е издало, оборотната ведомост. Защитата по делото поиска повторна експертиза, след като предостави екземпляр, който от ВиК са подали в ОбС и от който е видно, че ВиК са предоставили на вещото лице друга оборотна ведомост.,. Кусова бе категорична, че този документ не е изготвен от нея.

Делото се отложи за месец декември. Попитана извън зала Кусова каза, че няма намерение да се връща на старата си работа, ако съдът я възстанови отново на позицията –гл. счетоводител. Припомняме, че Ж. Кусова бе уволнена от Васил Божанин, чийто правомощията на управител бяха прекратени на последното заседание на ОбС. На негово място бе назначен за временно управляващ -заместникът му Илиян Ушев. В кулоарите на съда уволнената ексглавна счетоводителка отговори на няколко въпроса за struma. com :

Г-жо Кусова, вярно ли е, че сте изготвили отчет за финансите на ВиК за първото деветмесечие на 2013 г., според който дружеството е реализирало загуба за този период. От друга страна, има изявление от управителя Васил Божанин, според който сте изготвили тази справка невярно. Каква е Вашата позиция по въпроса?

– Единственото, което мога да кажа, е, че това, което съм изготвила, е напълно коректно и е на база оборотната ведомост към 30. 09. 2013 г. Изготвеният от мен отчет е съставен по абсолютно същата методика, по която е съставен и миналогодишният за деветмесечието на 2012 г. от предшественицата ми Райна Витанова и това много лесно може да се провери. Именно това е начинът, по който трябва да се състави, за да бъдат данните от двата периода съпоставими. ВиК – Петрич има одитор, това е Люба Танчева, можете да се свържете с нея за мнение по така създалата се ситуация. Тя е напълно запозната с всичко, свързанo с финансите на дружеството.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене