Пуснаха движението през пътен възел „Кресна“ на АМ „Струма“

Пуснато е движението по доизградения пътен възел „Кресна“ на автомагистрала (АМ) „Струма“, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Последният етап от строителните работи започна на 16 май т. г. Досега в експлоатация бе част от пътния възел, попадащ в обхвата на лот 3.3 Кресна – Сандански на АМ „Струма“.

Така се осигурява безконфликтното и безопасно движение по направлението София – Кулата. С отварянето му за движение в активния летен сезон се повишава безопасността в натоварения участък и включването на трафика от двулентовия първокласен път E 79 в автомагистралното трасе на лот 3.3 Кресна – Сандански от АМ „Струма“.

От днес движението в посока ГКПП „Кулата“ се осъществява от първокласен път I-1 (E79) по кръговото кръстовище след гр. Кресна, като на втори изход се поема по новопостроената пътна връзка и движението се влива в участъка Сандански – Кулата от АМ „Струма“. Движението в посока София се запазва по съществуващата връзка.

Доизграждането на пътния възел и функционирането му в пълен обхват не предопределя трасето на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле, посочват от АПИ. Независимо от това по какво трасе ще се изгради лот 3.2 на АМ „Струма“ през района на дефилето и каква алтернатива ще бъде предпочетена, доизграждането на пътен възел „Кресна“ е необходимо за безопасната и безконфликтна връзка между първокласния път I-1 /Е-79/ и участъка Кресна – Сандански от АМ „Струма“, посочват от АПИ

Жители на Кресна протестираха в началото на юни във връзка с изграждането на АМ „Струма“ в участъка на Кресненското дефиле. Протести в Кресна имаше и през май, като съпътстваха и поставянето на началото на доизграждане на пътния възел „Кресна“ и връзките към него, част от лот 3.2 на АМ „Струма“. Тогава служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков заяви на протестиращите, че пътният възел не предопределя кое от вероятните три трасета на магистралата в участъка ще бъде избрано.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене