Започна сe и в Гоце Делчев! Отнеха автомобила на пиян мъж от града

Трима шофьори, заловени зад волана след употреба на алкохол или наркотици при акция на полицията в Благоевград, ще са първите, които ще се разделят с колите си след новите промени в НК.

Съгласно измененията, гласувани от депутатите, автомобилите на шофьори, употребили алкохол над 1,2 промила или наркотични вещества, се конфискуват в полза на държавата. Измененията в Наказателния кодекс са вече факт от миналия петък, когато бяха публикувани в брой 67 на „Държавен вестник”.В Благоевград има вече образувани 3 наказателни производства. След привличане на шофьорите като обвиняеми ще бъдат наложени обезпечителни мерки – запори на автомобилите”, заяви за „Струма“ зам. административният ръководител на Районна прокуратура – Благоевград Елица Калпачка.

Автомобилите се конфискуват с решение на съдилищата. След окончателния съдебен акт отнетите автомобили ще се съхраняват най-вероятно в полицейски складове, след което НАП ще ги обявява на публична продан.Във вчерашния полицейски бюлетин на ОД на МВР – Благоевград бяха посочени 3 случая с шофьори, при които двама са заловени да карат с над 1,2 промила алкохол и един дрогиран. По случаите са образувани бързи производства, докладвани са на прокуратурата, а автомобилите подлежат на конфискация съгласно новите промени в НК.

На 08.08.2023 г. около 15.00 часа на бул. „П. К. Яворов“ в Благоевград е спрян за проверка лек автомобил „Форд Фокус“, управляван от 37-годишен мъж от Благоевград. При извършения тест с техническо средство е установено, че водачът е управлявал МПС след употреба на алкохол 2,54 промила. На водача, който е задържан във 02-ро РУ – Благоевград, е съставен акт и му е издаден талон за медицинско изследване.

На 08.08.2023 г. около 14.30 часа на ул. „Ал. Стамболийски“ в Благоевград е спрян за проверка лек автомобил „Опел Астра“, управляван от 33-годишен мъж от Благоевград. С техническо средство е установено, че водачът е управлявал МПС след употреба на наркотично вещество – канабис. Съставен е акт на водача, който е отказал кръвна проба и е задържан със заповед за 24 часа. По-късно в помещение в дома на задържания полицейски служители са открили найлонова чанта със зелена тревиста маса с тегло 16,76 грама, електронна везна и зарядни пълнители за електронни цигари, съдържащи наркотични вещества. Случаят е докладван в прокуратурата, работата продължава.

На 08.08.2023 г. около 10.45 часа в гр. Гоце Делчев, на ул. „Христо Ботев“, е установен 54-годишен неправоспособен водач от Гоце Делчев, който управлявал лек автомобил „Форд Фокус“ след употреба на алкохол 2,17 промила. Лицето не е дало кръвна проба, задържано е за 24 часа. Интересното е, че новата алинея 5 към член 343 „б” мина незабелязано, тъй като след гласуването на промените в НК бе обърнато внимание основно на увеличените наказания при причинена смърт на пътя.

Интересното е, че новата алинея 5 към член 343 „б” мина незабелязано, тъй като след гласуването на промените в НК бе обърнато внимание основно на увеличените наказания при причинена смърт на пътя. Ето какво гласи ал. 5: „В случаите по ал. 1-4 съдът отнема в полза на държавата моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението, и е собственост на дееца, а когато деецът не е собственик – да присъди равностойността му”.

Ето какво гласи ал. 5: „В случаите по ал. 1-4 съдът отнема в полза на държавата моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението, и е собственост на дееца, а когато деецът не е собственик – да присъди равностойността му”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене