ЛЕВИЦАТА! изгради палатков лагер в защита на паметника на Съветската армия

От лявото обединение ЛЕВИЦАТА! изградиха палатков лагер в защита на паметника на Съветската армия в Софияи срещу войната срещу паметници и историята, след като стана ясно, че са започнали процедурите, водещи към премахването на монумента в София. При поставянето на началото на палатковия лагер Мая Манолова – представител на ЛЕВИЦАТА! и председател на Изправи се.БГ заяви:

„Войната на десницата срещу историята преди местните избори ескалира. Това е жалка война на хора, които нямат аргументи и решения на проблемите днес. Които нямат визия за бъдещето и които нямат аргументи, затова се опитват да поругаят и демонтират историята.

Това е жалка война на хора, които иска да докажат верността си към чужди посолства, преиначавайки и демонтирайки паметници и българската история.“

По думите на Манолова преди всички избори десницата се опитва да прави кампания на гърба на паметника на съветската армия. От Левицата припомниха, че тези опити започват още през 1993г. и за последния мандат 3 години отлежава искането на десните за демонтиране на паметника, докато на 9ти март тази година – отново в предизборна кампания, Столичният общински съвет поиска от държавата да предприеме действия за демонтиране на паметника. Тогава служебното правителство отлага решенията, но сега на 2 август Кабинетът на Денков предприема първите стъпки за демонтиране на монумента като от публична държавна собственост го деактува в частна държавна собственост. А ден след това областната управа на София обяви, че премахването на паметника е техен приоритет и поискаха от Столична община документацията по изграждането на паметника и са отправили питане към Националната галерия дали паметникът, скулптурите и барелефите могат да бъдат преместени в музея за социалистическо изкуство.

Опасността паметникът да бъде премахнат, за да обслужи интересите на десните сили в София е реална, смятат от Левицата!.

„Ние сме тук, за да се противопоставим на опитите да се осквернява и поругава историята.“ – беше категорична Мая Манолова.

Главният редактор на лявата медия pogled.info Румен Петков допълни, че опитите за демонтиране на паметника, навързано с опитите за смяна на националния празник 3-ти март говори за цялостна кампания – самоинициатива на местните десни политици, които искат да се представят пред чужди държави и едновременно с това да си направят и предизборната кампания. Той се обърна към българския народ с думите „Хора, бдете! Бдете, защото имам усещането, че се опитват да ни върнат към един режим, който мислехме за отдавна забравен.“

Христо Колев – председател на столичната структура на АБВ беше категоричен – „От ЛЕВИЦАТА! се противопоставяме на опитите за премахване, на който и да е паметник да бъде бутан и демонтиран. Не може паметта на хората, оставили костите си тук да бъде поругавана. Затова ще се борим срещу антибългарското правителство, което ни управлява в момента и ще направи всичко възможно, за да ни вкара във война. България я има над 1300 години и ще продължава да я има въпреки тях.“

На палатковия лагер от Левицата! изложиха и фотографии на паметници на съветската армия и от други европейски държави като Австрия, Германия, Унгария, Чехия, Словакия, които не премахват историческите си паметници.

Те посочиха още, че паметникът почита паметта на хиляди украинци, молдовани, казахи, киргизи, кавказци, както и паметта на Първа българска армия под командването на ген Стойчев, които са допринесли за освобождаването на Европа от фашизма.

„Опъваме палатков лагер, който ще остане тук и ще се противопостави на следващите стъпки на правителството на Денков, на общинските съветници, на десните сили в столицата, които вече издигнаха своите кандидати и за които реторика срещу паметниците, срещу националния празник 3-ти март, срещу паметта на българите е водеща в предизборната кампания.

Ние от ЛЕВИЦАТА! няма да позволим да пипнат паметника. Опъваме днес палатков лагер, който ще бъде тук, докато опасността от демонтиране на паметника на съветската армия отпадне напълно.“ – обобщи Мая Манолова и призова всички столичани, които стоят зад опазването на паметниците, на историята да се включат в опазването на паметника на съветската армия от опитите на десницата той да бъде унищожен.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене