Красиви и непознати, омайни и необятни, изпълнени със забележителности и пропити с кръв от миналото, това са Родопите.

РЕПОРТАЖ! Сърница Ай – гледката от там дори най-добрият писател или поет не може да опише

Красиви и непознати, омайни и необятни, изпълнени със забележителности и пропити с кръв от миналото, това са Родопите.

Планината, която всеки път ни повежда към вълнуващо приключение към историята, към забравените малки населени места, към крепостите със своето величие и пещерите скрити и необятни, които ни карат да настръхнем. Но безспорно едно от любимите места на всеки, посетил веднъж, това е град Сърница или както е описано от чуждестранен турист, възкликвайки:  „Сър, Ница!” и сочи градът. Сякаш го сравнява с френския град Ница-величествена и магнетична.

Град Сърница е спокоен, а хората усмихнати, природата е някак недокосната от човешката ръка, а в близост е язовир Доспат, който придава допълнителна романтика на мястото.

Нека видим и кое  е едно от  най-посещаваните туристически забележителности в и близост до Сърница.

Сърница Ай или Стената

На какво разстояние е от град Сърница?

Сърница Ай се намира 2,6 км от градът. Можете да се движите по екопътеката със същото наименование или пък да си подарите разходка с високопроходим джип, особено ако времето е по-студено или е имало обилни валежи.

Високо в планината, на 1200 метра надморска височина стигате до Окото или тази точка, която ще Ви накара да мечтаете.

До там се стига по маркирана екопътека, носеща същото наименование, която с мирис на бор и шишарки, ще Ви отведе до Сърница Ай.

Гледката от там дори най-добрият писател или поет не може да опише. Птиците са до Вас, град Сърница – сякаш в краката Ви, а природата на Родопите сякаш Ви прегръща. В далечината съзирате малките лодки на язовир Доспат, спокойните му води и хотелите, пръснати по бреговете му.

Погледът Ви вероятно се спира на малките вили или Вила парк Еделвайс Сърница. Мястото, което е заобиколено от бреговете на язовир Доспат, зеленина и чист въздух и детски смях оглася вилите. Сърница Ай вълнува, впечатлява, а минутите там минават като мигове. Карат сърцето да тупти, а картината – запаметява се в съзнанието Ви.

Сърница Ай през различните сезони

 В Сърница Ай климатът е планински, и то доста суров. Но нека видим и какви са характеристиките на всеки един сезон в района:

Лятото

То настъпва значително късно, през края на юли, началото на август и е прохладно.

Температурите не надскачат 22-24 градуса, което прави посещението Сърница Ай идеално именно през летните горещини.

Есента

Тя е топла и приятна, дори може да се определи като период на силно засушаване. През този сезон обилни валежи от дъжд няма.

Пролетта

Сезонът е доста променлив, значително късно настъпва и се характеризира с обилни дъждове. Средните температури са около 13 градуса. Преобладават североизточните и югоизточните дъждове.

Зима

Зимата е продължителна и студена. Тя се характеризира с много обилни валежи от сняг, а снежната покривка в района на Сърница Ай се задържа дори до края на април. Температурите могат да паднат до -29 градуса.

Какво да хапнете в района на Сърница Ай

И тъй като сте уморени от разходката, колкото и зареждаща да е тя, препоръчваме да си направите барбекю и сами да си опечете прясно уловена риба, месо, картофи и да не забравите –лук. Но ако искате да се потопите в атмосферата не само на Сърница Ай, но и на района на  Доспат и Сърница, то препоръчваме да опитате:

Прясна риба, която се лови във водите на язовир Доспат като пъстърва, червеноперка, костур, кефал и други.

Предлага се в много от ресторантите, разположени на бреговете и не далеч от Стената или Сърница Ай.

Сърнишки клин е ястието, което описва Сърница като град и целия район. Това е типично родопско ястие, което се сервира в ресторантите по бреговете на язовир Доспат, но и в самия град Сърница. Това е баница със специално разточени кори и плънка от ориз, яйца и сирене.

Сърнишки качамак е ястието, което ще изкуши и най-капризното небце. Приготвя се от царевично брашно и залят с разтопено масло.

Пататник е ястие, което е типично и характерно за Родопите. То прилича на голяма палачинка с картофи, но плънката и подправките му придават различен и неповторим вкус сякаш сте у дома, при баба.

Колачета е друго ястие, което да поръчате, като завършек на вечерта или десерт. Приготвя се от брашно, яйца и всичко това залято с много захарен сироп. Саралия е другият десерт, който ще се хареса и на най-капризните. То прилича на баклава, но има един различен вкус, привкусът на Родопите и Сърница.

Овче мляко пък може да опитат тези, които не са любители на прекалено сладкото. То е домашно и към него се добавят пресни сезонни плодове по избор като добър вариант са малини, ягоди, череши. Родопа планина е величествена. Тя е тайнствена, загадъчна, могъща. Крие в себе си много знайни и незнайни истории от близко и далеч. Изпълнена с красотата на природата, скрила се от човешката ръка, животните, живеещи на свобода и красивите забележителности, които носят символиката на славното минало и чертаят светлото бъдеще. Опознай родината си, за да я обикнеш.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене