Пикантен скандал: Зам. губернаторът Д. Капитанов похарчил 13 000 лв. за лукс обзавеждане на ведомствения си апартамент в Благоевград

path_113604

Двама областни управители – М. Палев и Д. Димитров, отказват да осребрят харчовете, направени от петричанина в края на мандата, без да са съгласувани

Пикантен скандал, свързан с неодобрени разходи за близо 13 000 лева на зам. Областния управител от БСП Димитър Капитанов, тлее в Областната администрация на Благоевград. Парите били изразходвани за луксозно обзавеждане на ведомствения апартамент N9 на улица „Иван Михайлов“ 49, който е предоставен под наем на Капитанов, докато изпълнява функциите на заместник-управител на Благоевградска област.

Любопитното е, че въпросното жилище, което е с площ около 35 кв.м, през декември 2013 г. с разпореждане на то­гавашния областен управител Муса Палев от ДПС е претърп­яло основен ремонт, извър­шен от фирма „Престиж биз­нес“ срещу 7173 лв. Според документите са били направе­ни шпакловки, отремонтирана била банята, монтирани са стенни и подови настилки, ин­сталирани са два климатика и пр.

На 15 юли 2013 г. със за­повед на тогавашния минис­тър-председател Пламен Орешарски Капитанов, който е и общински лидер на БСП в Пет­рич, е назначен на длъжнос­тта заместник областен упра­вител. На 16 април 2014 г. му е предоставено под наем ве­домственото жилище, а на 25 май БСП губи евроизборите и става ясно, че ще има и пред­срочни парламентарни избо­ри. При тази перспектива, която недвусмислено посочва на екипа на Областна адми­нистрация, че времето им из­тича, защото след 5 октомври ще има нов кабинет, е изне­надващо, че заместник облас­тният управител на Благоев­град Димитър Капитанов из­веднъж решава да се устрой­ва луксозно във ведомствения апартамент. Защо го прави, при положение че е бил ная­сно, че след няколко месеца най-вероятно няма да е на поста си? В администрацията на област Благоевград са пре­доставени от него куп факту­ри, от които става ясно, че Ка­питанов е поръчал за апарта­мента обзавеждане от „Прес­тиж бизнес“ с почти всичко, за което човек може да се се­ти, дори и за неща, за които не би се сетил. Списъкът съ­държа 56 позиции, сред тях мека мебел за 772 лв., спалня за 456 лв., гардероб с надс­тройка за 783 лв., LCD теле­визор за 695 лв., двулицев матрак за 387 лв. и пр. Не са пропуснати дори дреболии ка­то четка за тоалетна чиния, поставка за хавлии, калъфки за възглавници, сушилки за дрехи, щори, комплект ножо­ве и лъжици, кош за отпадъ­ци, душ-батерия и т.н. Край­ната цена е 12 327 лв. с ДДС.

По закон наемателят на ве­домственото жилище има пра­во да си направи преобзавеждане и в този случай не би имало нищо нередно, ако Ка­питанов е искал да живее в малко повечко лукс и удо­бства. Само че, ако това си е за негова лична сметка или на негов спонсор. В случая оба­че той прави точно в деня, когато се навършва една  година от назначаването му на поста -14 юли 2014 г., искане до об­ластния управител Муса Па- лев разходът от близо 13 000 лв. да се покрие от Областна- та администрация с пари от бюджета. Палев му отказва категорично, тъй като Капитанов не е питал никого за пред­приетия лукс ремонт и не е спазена въобще процедурата за одобряване на подобни харчове, както и за възлагане на доставчик на обзавеждане­то.

На 13 август 2014 г. слу­жебният премиер Георги Близ­нашки назначи за нов облас­тен управител на Благоевград Димитър Димитров, който нас­ледява проблема. И неговото становище е идентично с то­ва на предшественика му Па­лев: „Няма да осребрим раз­хода, направен от Капитанов“. Така последният е поставен пред дилемата или да върне обзавеждането обратно на „Престиж бизнес“, или да пла­ти от джоба си.

В момента Димитър Капи­танов е в отпуск по болест.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене