Проект “Сцена за трансгранична култура“

Един от културните центрове в гр. Мелник, Народно читалище „Емануил Васкидович – 1886”, участва като партньор в изпълнението на проекта за трансгранично сътрудничество между Република Гърция и Република България – CULSTAGE – “Сцена за трансгранична култура“. Целта на проекта е да се развият и популяризират възможностите за културен и религиозен туризъм в трансграничния регион, за да се запознаят повече хора със сравнително по-малко познати, но вълнуващи и колоритни културни събития и туристически забележителности от двете страни на границата.
Една от основните дейности е популяризиране на традицията с честването на религиозния празник „Света Зона“ в Мелник.

Празникът се отбелязва с литийно шествие на 30 август до параклиса „Света зона“, издигнат от местните хора върху останките от манастира „Света Богородица Спилеотиса“ и извършване на религиозни обреди на 31 август сутринта.
Литийното шествие се провежда всяка година в навечерието на празника „Света Зона”. То започва от храма „Свети Йоан Предтеча”, популярен сред жителите на града като „Свети Яне”, преминава през града, като участниците в шествието носят на ръце иконата „Света Зона”, смятана за чудотворна до параклиса „Света Зона“ построен върху останките на манастира „Света Богородица Спилеотиса”. Там се извършват религиозните ритуали на втория ден от празника. 31 август е и светският празник на града, посещаван от много хора и изпълнен с фолклорни изпълнения и различни културни прояви.

В рамките на проекта бе произведен промоционален филм за празника и града, излъчен многократно в различни медии, бе доставена техника за организиране на презентационни събития и музейни витрини, в които да бъдат експонирани различни ценни или художествени предмети. Бе организирана също съпътстваща изложба в читалището, където бяха изложени фотографии на различни религиозни и културни обекти в града от миналото и сега, с богат пояснителен текст и ценни църковни книги.
Благодарение на археологическите, културните и архитектурните забележителности, Мелник е обявен за град-музей и е част от културното наследство на ЮНЕСКО. Той е и един от ярките примери за духовната и регилиозна близост между българския и гръцкия народ и възможностите за културен обмен и развитие на религиозен и културен туризъм в транс-граничния регион, за което допринесе и осъществяването на проекта CULSTAGE.

Съдържанието на тази публикация е единствено отговорност на НЧ „Емануил Васкидович – 1886 г.“, Мелник и не може да се счита, че отразява възгледите на Европейския съюз, страните участнички, Управляващия орган и Съвместния секретариат “.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене