Протестърът кандидат за кмет на София Никола Вапцаров опровергава спекулативните твърдения на Ивайло Мирчев

Предложеният за единна лява кандидатура за кмет на гр. София Никола Вапцаров поиска в БНТ право на отговор относно спекулативните твърдения на депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев, изречени в предаването „Панорама“ по БНТ 1 на 28.07.2023 г.

Мирчев каза в ефира на БНТ 1, че само той и част от симпатизантите на „Демократична България“ са барикадирали пл. „Орлов мост“ в София по време на протестите през 2019 и 2020 г.

„На барикадите участвахме, живяхме и спахме месеци на ред множество достойни български граждани с различни политически пристрастия, но с една цел! Всички, които бяхме там, искахме промяна на модела и премахване на статуквото – Гешев, Борисов, Пеевски.“ – заяви Вапцаров.

Друга откровена лъжа, която Мирчев изрече в ефира на обществената телевизия е, че през 2019 г. протестите срещу назначаването на Иван Гешев за главен прокурор са били подкрепени единствено от симпатизанти на „Демократична България“. Истината е, че и на тези протести присъстваха отново хиляди граждани, включително Вапцаров и тогавашния кандидат за кмет на столицата и впоследствие лидер на Изправи се.БГ Мая Манолова.

„Абсурдно е да твърди, че видите ли, не сме разбирали основната цел на протестите, както и потресаващото твърдение, че те са били началото на процес, който се завършвал днес, чрез сглобката между предателската коалиция между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, която се опитват да оправдаят с промени в Конституцията.“ добави Вапцаров.

Предложеният от „Изправи се България“ за единна лява кандидатура за кмет на София попита Мирчев, считащ се за човек с лидерска роля по време на протестите, какво би казал за основния лозунг по площадите: „Борисов, позор! Оставка и затвор!“, при положение, че в момента участва в (не)коалиция заедно с ГЕРБ, чийто лидер е Борисов, и с ДПС, лидирано от Делян Пеевски, за едно безпринципно и аморално управление, предало надеждите за промяна на стотици хиляди българи.

„Като човек, който е бил рамо до рамо г-н Мирчев и други представители на коалиция „Демократична България“ по време на гражданските протести от 2019 и 2020 г., се чувствам лично засегнат от употребяването им за тясно политически цели, особено такива, които оправдават предателството на същите да влязат в коалиция с ГЕРБ и ДПС. Не това искахме десетките хиляди граждани от площадите и няма да позволим да бъдем параван за „изпиране“ на определени политически фигури, срещу които сме протестирали с месеци.“ – заключи Вапцаров в писмото си към БНТ.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене