Хаджидимово – манастир и зоокът извън обичайното

Град Хаджидимово не е туристическа дестинация, но пък в околностите му попаднахме на уникална гледка  – голям манастирски комплекс с необичайна архитектура и с припкащи в подножието му лами, камили, кенгуру, понита и още цяла плейада стандартни и нестандартни за географските ни ширини същества.

Къде се намира Хаджидимово

Манастирът „Свети Великомъченик Георги“ и зоокът Хаджидимово се намират в Югозападна България на около 200 км. от София близо до град Гоце Делчев в сравнително равна местност. Оттук се открива красива гледка към силуетите на три планини – Пирин, Славянка и Западните Родопи. Посетихме този край на път за Гърция, тъй като въпросните забележителности се намират едва на 10-на  км. от ГКПП Илинден-Екзохи. Посещението ни отне към два часа, през което време успяхме да си отдъхнем и да се заредим с добро настроение.

 Зоокът Хаджидимово

Те са много различни, но съжителстват в мир и хармония. Освен това са добродушни и нямат нищо против човешкото присъствие, а някои от тях дори ще ви разрешат да ги погалите. Такива са обитателите на симпатичния зоокът край град Хаджидимово. Ще си кажете – какво толкова, паркове с животни има навсякъде вече. Но това което различава въпросния кът, е че тук обитателите му  не са затворени в клетки, не са измъчени и самотни, не ви гледат с тъжни очи. Тук животинките общуват непосредствено с хората без всякакви прегради, докато си се разхождат съвсем свободно накъдето им видят очите. Е, почти, де, защото площта на която се ширят е около 30 декара.  И до такава степен са свикнали с човеците, че оставаш с впечатлението че са опитомени.

От птици и гризачи до едри чифтокопитни

Паркът край Хаджидимово предлага убежище и храна за всякакви дребни и по-големи създания. С други думи тук ще се срещнете очи в очи с камили, лами, елени, сърнички, понита, муфлони, патици, пауни, гъски, катерички, лебеди, безброй зайчета и дори кенгуру и пр.  А най- щастливи са децата. Те сноват между разните му  камили и пауни, галят сърнички и зайчета и се снимат пред елените лопатари с огромните рога. Специално за малчуганите е обособен детски кът с катерушки. Освен това, всичко тъне в зеленина, така че можете да разчитате на сянка през горещите летни дни. Паркът се стопанисва от община Хаджидимово, която се готви да монтира и малко виенско колело за децата. Входната такса е 2-3 лв. На посетителите е забранено да хранят животните.

Хаджидимовският манастир „Свети Великомъченик Георги”

Необичайният му силует се извисява на малък хълм на фона на зоокъта. От архитектурна гледна точка представлява еклектична смесица между средновековен донжон и замък от приказките с елементи от Възраждането, увенчан с часовникова кула и напомнящ илюстрация на Уолт Дисни. Постройката е чисто нова и необичайно висока, съвсем различна от представите ми за български православен манастир, но пък е живописна.

Най-ценна е църквата, изградена върху руините на много стар манастир, за който се предполага, че е бил от 11 век. Няма писмени източници, свързани с историята на днешната света обител. Но пък има легенда, според която свети Георги се явил три пъти в съня на местния овчар Атанас и му наредил да разрови на това място земята, за да извади неговия лик. И наистина, пастирът открил иконата на мъченика. Тогава хората издигнали тук малък параклис, където изложили иконата, а в средата на 19-ти век на мястото построили църква, около която възниква днешният манастир.

Чудотворната икона на свети  Георги

В олтара на манастирската църква и до днес се пази чудотворната икона на св. Георги. Специалисти установили, че тя датира от периода на 1750-1800 г. Има свидетелства за случаи, при които хора намират помощ от светеца за различни заболявания, а бездетни семейства се сдобиват с рожба след посещение на святото място. Необясними явления и чудеса витаят около съдбата на светинята.

През 1978 година в църквата лумва пожар, който изпепелява всичко, включително и целия иконостас. Оцелява единствено … чудодейната икона на свети Георги. Осем  месеца след пожара, с помощта на дарения и безвъзмездния труд на местните хората, църквата е възстановена и посреща миряни от цяла България и съседна Гърция.

В наши дни манастирът край Хаджидимово расте

Около храма изникват нови и нови постройки. Строи се и допълнителна хотелска част, където човек може да отседне. Но най-оживен е манастирът по Гергьовден. Тогава стотици миряни идват тук, за да се присъединят към нощните бдения и да отправят своите молитви към светеца. „Свети Великомъченик Георги“ е мъжки манастир, подчинен на Неврокопската епархия. Тук всяко лято  се организират детски лагери с деца от цяла България.

Гледката от манастира

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене