България предлага най-добро майчинство в Европа

България е най-добрата сред европейските страни за работещите жени в майчинство. Българските майки имат право на най-добрия отпуск по майчинство, който събира максимален брой точки в класацията – 100/100.

Втората страна по отношение на обезщетенията при отпуск по майчинство е Хърватия, която събира 96.7 от максимален брой точки 100. Люксембург, Полша и Естония си делят петото място с 80/100, а Австрия, Нидерландия и Испания – 10-то с 56.7/100.

Първо място в класацията заема България с пълен брой точки. Според доклада на The World Population жените работнички у нас имат право на до 58,6 седмици в майчинство, като те се предоставят поетапно. Отпускът се финансира при почти пълно заплащане, а 90% от работната заплата се покрива от социалното осигуряване.

Във втората страна в класацията – Хърватия, според доклада се предлагат 30 седмици отпуск по майчинство. Обикновено той започва 28 дни преди раждането и продължава, докато детето навърши 6 месеца.

Допълнителен родителски отпуск е възможен, след навършването на тази възраст, но той може да се използва само веднъж. Родителите получават 100% от своята заплата с малки изключения при заплати, които не са строго определени.

Другите страни в класацията според отпуска по майчинство:

3-то място: Словакия (93,3 точки)
4-то място: Норвегия (90 точки)
5-то място: Люксембург, Полша и Естония (80 точки)
6-то място : Литва (76,7 точки)
7-мо място: Италия (73,3 точки)
8-мо място: Чехия (70 точки)
9-то място: Унгария (66,7 точки)
10-то място – Австрия, Нидерландия и Испания (56,7 точки)

Литва е най-добрата страна за работещите жени в Европа, като тя събира общо 220,1 точки от 300. И това не е изненада, тъй като страната е сред водещите страни в европейската класация за отпуск по майчинство.

Страната с най-малко възможности за работещите жени като цяло. Последната в класацията е Турция с общ брой точки 66,7.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене