Четирима пожарникари от Разлог, Банско и Якоруда дежурят в Солун в помощ на гръцките огнеборци

1 автомобил с четирима пожарникари от Пиринско са в Гърция заедно с групата от 50 български огнеборци, които помагат при овладяването на пожарите, които вилнеят в южната ни съседка.

„Пожарникарите са от Разлог, Банско и Якоруда. Те дават дежурства в района на Солун на мястото на гръцките колеги, които са дислоцирани да гасят пожара на остров Родос. Нашата група вече е участвала в потушаването на два пожара в Солун и по мнението на гръцките колеги са се справили перфектно”, съобщи за „Струма“ директорът на РДПБЗН – Благоевград комисар Валентин Василев. Огнеборците от Пиринско ще останат в Солун до 1 август, където са изпратени заедно с пожарникари от други държави в рамките на механизма за гражданска защита на ЕС, добави комисар Василев.

Той самият е експерт след завършен курс по „Механизъм за гражданска защита на ЕС“ за работа в координационна клетка, съгласно правилата, разработени от „Международната група за издирване и спасяване“ към ООН през 2022 г. Механизмът за съпричастност при бедствия и осигуряване на хуманитарна помощ е приет с директива на ЕС, но се прилага и спрямо държави, които не са членки на Евросъюза, от профилирани екипи в различни модули.

Българските пожарникари вече са участвали в потушавануто на 2 пожара

Гърция задейства механизма на 18 юли и веднага бяха изпратени два самолета от Италия и два от Франция от флота на ЕС. На помощ се отзоваха екипи за гасене на горски пожари от България, Румъния, Полша и Словакия. ЕС включва спътниково наблюдение за оценка на щетите в няколко области в района на Атика. „В рамките на механизма за гражданска защита на ЕС, екипажи на самолети и хеликоптери за гасене дават постоянно дежурства и много бързо могат да реагират при необходимост. Хеликоптери са в готовност да излетят от Румъния за България за своевременно оказване на помощ, ако възникне ситуация”, уточни пожарникар №1 в Пиринско комисар Василев, който е участвал в полеви учения в Румъния, Австрия, Босна и Херцеговина и Турция. По отношение на обстановката в Благоевградска област на фона на високите температури той заяви, че се наблюдава тенденция на покачване на пожарите.

„Пожарите, които възникват досега, не са големи – до 10 дка са. Справяме се успешно с помощта на горските служители и кметовете на населени места“, заяви комисар Василев.

/Struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене