Кавала, Офриньо, Неа Перамос… Българите изкупуват имоти в Гърция

Освен за почивка, близките до границата морски курорти в Гърция се оказаха предпочитани от стотици българи за покупка на имоти. В района между Кавала, Офриньо и Неа Перамос масово се продават апартаменти, къщи, дори земеделски земи. Търсенето вдигна цените почти два пъти. Хит това лято се оказа малкото селце Неа Ираклица, което се разраства с цели квартали. Аналогията с курортите по българското Черноморие не е само в инвестиционния бум. Концесионерите на плажовете вдигнаха мизата за консумация при ползване на шезлонги и чадъри, а някои вече имат и входна такса.

Истината обаче е, че сезонът е много силен, а над 70 процента от избралите да почиват в близките до границата гръцки курорти са българи.

Въпреки доста по-високите цени за свободен наем на студиа, апартаменти и къщи в Гърция, още през юни беше почти невъзможно да се намери място. А в първите дни на юли плажовете в Неа Перамос, Ираклица, Пальо, Кавала и Керамоти се напълниха с туристи, най-много българи.

Стела Илиева живее и работи в Гърция от 25 години. Бизнесът и с почистване на апатраменти и къщи се разраства и в посока на менажиране на туристически бази. Повечето автомобили, паркирани навсякъде по малките улички и то без синя зона, са с българска регистрация. Защо този район е най-предпочитан от нашенци, обяснява Илиева:

„Предпочитан е защото е красиво село с хубави плажове. Близо е до България, на 300 км е от София“, разказа тя пред БНР.

Според нея повече от 70% от гостите в района са българи. Селото е посещавано и от много румънци и турци.

От две-три години обаче хитът е друг – все повече нашенци инвестират в покупка на имоти или строителство. Има цял нов квартал, в който можете да различите известни лица от шоу бизнеса и поп фолка. Това направи цените безумно високи. По думите на Стела Илиева сега се застроява всяко свободно място, а търсенето е голямо. Тя подчерта още, че гърците продават вилите си там, а българите купуват.

Стела Илиева е убедена, че българите си направихме лоша услуга, като сравнявахме цените за екстрите на морските плажове в България и Гърция. Сега и тук на много места те вече са платени. Край на практиката ползване на шезлонги и чадър срещу едно фрапе, подчерта българката и обясни:

„Шезлонгът започва да се заплаща или някои заведения имат определена сума, 10 евро, консумация за целия ден, а не да стоиш на една вода и кафе цял ден или такса за шезлонг“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене