В Разлог почетоха паметта на загинали пожарникари

Пожарът унищожава всичко след себе си, но не успя да унищожи спомена за тези хора, които достойно защитиха девиза на пожарникарите – „По-силни от огъня“, каза директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград комисар Валентин Василев на днешната възпоменателна церемония по повод 20 години от трагичния инцидент, при който вертолет „Ми-17“ се разби при гасене на горски пожар, а целият екипаж загина.

Днес на лобното място на екипажа на разбилия се хеликоптер – военните подполковник Милко Пейковски, майор Николай Радулов, мл. лейтенант Бойко Панайотов и полк. Кирил Чамишки от пожарната служба в Благоевград, се събраха близки, приятели, военни, пожарникари, представители на различни институции.

„На този ден преди 20 години, изпълнявайки своя служебен дълг при борба с горски пожари тук загинаха четирима наши приятели. Казват, че времето лекувало, аз смятам, че не е така, защото през призмата на тези 20 години болката в никакъв случай не е намаляла, ние чувстваме тяхната загуба всеки един ден с не по-малка сила“, каза във възпоменателното си слово заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев. Той посочи, че професията на военния пилот и тази на огнебореца са високорискови.

„За съжаление тя не е оценена подобаващо, поне според мен. Иначе по никакъв друг начин не мога да си обясня това хронично недофинансиране, недостатъчния брой не само на авиационна техника, недостатъчния брой нальот, необходим за подготовка на пилотите за тази, пак повтарям, високорискова дейност, една от най-трудните задачи за гасене на пожари с вертолети“, каза още бригаден генерал Петьо Мирчев. Той посочи, че има оптимизма, че ще се намерят достатъчно средства, за да се увеличат авиационният парк и необходимото оборудване, с което да се минимизира рискът в професията.

Възпоменателната церемония днес премина с военен ритуал, а Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи панихида в памет на загиналите военни. Венци и цветя на паметната плоча на екипажа на падналия през 2003 г. вертолет положиха представители на различни институции, близки на загиналите и техни приятели и колеги. На възпоменанието присъстваха още: директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Александър Джартов, командирът на 24 авиобаза „Крумово“ бригаден генерал Димитър Иванов, областният управител на Благоевград Мария Димова, директорът на Областната дирекция на МВР – Благоевград ст. комисар Георги Кандев, заместник-кметът на Разлог Иван Гюров, кметът на Банско Иван Кадев, директорът на Югозападно държавно предприятие инж. Валентин Чамбов, евродепутати.

По информация на отдел „Справочна“ на БТА военният хеликоптер „Ми-17“ се разбива на 24 юли 2003 г. над мястото на огнена стихия, по време на операция за потушаване на горския пожар, възникнал на 23 юли 2003 г. в местността „Църнако“ край Предела в Национален парк „Пирин“. Загиват военните летци майор Милко Пейковски, капитан Николай Радулов, бордният техник офицерски кандидат Бойко Панайотов и полк. Кирил Чемишки от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене