Фирми атакуват ловно стопанство за живи елхи

106939-elhiФирми се наредиха на опашка далеч преди Коледа, за да си осигурят живи коледни дръвчета. Държавно ловно стопанство „Дикчан“ – Сатовча за шеста поредна година предлага на пазара елхи, пише standartnews.com. Целта на кампанията „Посади дърво и спаси земята“ е да се предлагат такива дръвчета, вместо да се режат от гората.

По този начин ще се намали масовата сеч на млади елхови дръвчета за предстоящите коледно-новогодишни празници, които след това се изхвърлят. Няколко фирми от Пиринския край, София и Стара Загора вече са резервирали хиляди бройки.

„Миналата година предложихме 2000, но сега сме готови да осигурим до 5000 коледни дръвчета заради бума на търсенето. Купуват най-вече фирми. Търговците идват дотук, за да натоварят елхите. Повечето заявки са за по 200-300 бройки, но има и за над 500″, заяви директорът на ловното стопанство Йордан Бошнаков.

В елшовата плантация на „Дикчан“ се грижат за над 10 000 дръвчета. След първи декември започва същинската продажба, но повечето количества вече са договорени. „Всяка наша елха ще е със специална пластина, което ще е нещо като неин сертификат, ще гарантира, че са добити законно. Вземаме ги от Държавното Югозападно предприятие“, уточни Бошнаков.

Цената на дръвчетата ще е около 10 лева с ДДС, тя ще зависи от височината им, която е от 1,5 до 2 метра.

„Главната ни цел не е да правим бизнес и да печелим. Правим го най-вече с възпитателен характер, да сме полезни на гражданите и природата. Да придобият навици хората за опазване на околната среда и живите дръвчета“, твърди Бошнаков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене