Селски кмет заплашва с гладна стачка

Селски кмет обяви, че ще започне гладна стачка заради безводието. Напълно се присъединява към бедстващите съселяни.

За кризата с водата говори и градоначалнкът на Кюстендил Петър Паунов. Той също потвърди намерението на управника в село Катрище Васил Василев. В селото са на режим от 26 юни.

Жители на село Соволяно поставиха въпроса за липсата на нормалното водоподаване и потребление на вода с уточнение, че във високите части на населеното място е ниско налягането. Оплаквания има и от село Стенско.

„Едва спряхме кметския наместник на село Катрище да не предприеме гладна стачка. Затова незабавно сме уведомили ръководителя на „Кюстендилска вода“. Дружеството е държавно и ние нямаме възможност да предприемем чисто управленчески мерки. Имаме уверението, че се работи активно по темата“, заяви Петър Паунов.

Председателя на ОБС Кюстендил, Иван Андонов коментира в социалните мрежи проблемът с водата в Община Кюстендил: „Ситуацията с ВиК сектора е изключително сложна, а напрежението е голямо. Положението става драматично и то 2 месеца, след които имаше толкова много дъжд. Не можем да оставим населението без вода. Имахме срещи с различни хора по селата, положението е трагично.

Това е подигравка с хората, а ние винаги сме обръщали внимание към тях. В тази връзка за сряда, когато е сесията на ОбС – Кюстендил, сме изпратили официална покана на директора на Кюстендилска вода, за да дойде и от него да чуем какво предстои и какво се очаква да бъде направено“, подчерта Андонов.

„В момента община Кюстендил е готова с 4 проекта за подмянана на водопроводната инсталация по улиците „Шейново“, „Гладстоун“, „Нов живот“, както и ключовите участъци на с. Соволяно и с. Драговищица, които се надяваме, държавата да финансира. Другите ще се опитаме да подменим с общински средства, част от капиталовите ни разходи“, обобщи кметът Паунов.

Недоволни от високите цени на работещите плажове кюстендилци питат Паунов защо не работи съоръжението в града. Той припомни, че е приватизиран и, че през 2011 година Община Кюстендил е възстановила работата по него, но заради национала и световна криза, на този етап общината не би могла да подържа плажа. Кметът уточни още, че от 2 години и половина държавата, държавата не е дала и стотинка на Община Кюстендил.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене