Кметът Петър Паунов отговори на въпроси на граждани на Кюстендил

Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов продължава практиката за отговор на отправени към нето въпроси. Всеки жител има възможност да подава запитвания по теми, които го касаят.

Един от въпросите беше свързан със силната музика от ромския квартал „Изток“ и паркираните на главната улица там автомобили. Кметът отговори, че въпросите са препратени към Районното управление на МВР.

Други въпроси бяха свързани с разкопаните настилки заради ВиК ремонти. „Преди два дни от „Кюстендилска вода“ ни казаха, че вече имат сключено споразумение за изкърпване на част от дупките“, каза Петър Паунов. По думите му, ако водното дружество не предприеме мерки, то Общината ще асфалтира, а след това ще търси по съдебен ред изразходваните за тази дейност средства.

Поддръжката на детските площадки също бяха сред обсъдените теми. Стана ясно, че ще бъдат насочени усилия за да бъде приведена в добро състояние площадката в квартал „Капията“. Кметът Паунов сподели и факт, че само преди дни е ремонтирана детска площадка в квартал „Запад“, където след това са били разрушени положените настилки.

Имаше и въпрос за програмата, чрез която домакинствата се стимулират да подменят печките си на твърдо гориво с климатици. Стана ясно, че Кюстендил не попада в тази програма. „За съжаление община Кюстендил не е включена нито в първата, нито във втората програма. Тя не е допустим кандидат. Не зная защо държавата е решила, че тези общини, които полагат грижи за чистия си въздух, трябва да бъдат наказвани, а не стимулирани“, заяви Петър Паунов.

Той коментира и отправен въпрос, касаещ бившия общински плаж и за това, че в момента не работи. Стана ясно, че общинският плаж не работи, защото е приватизиран. Кметът припомни, че когато той е започнал своя мандат плажът също не е работил, защото теренът е бил продаден. „2011 година беше възстановен и заработи при социално поносими условия. Полагахме възможни усилия да бъде едно съоръжение на ниво“, коментира Паунов. В момента за терена е привлечен инвеститор, един от най-големите в района, в момента се изграждат съоръжения и плажът ще заработи.

От следващата седмица ще започне почистването и на последния участък от река „Банщица“, преминаваща през града. Стана ясно, че след поставянето на контейнерите за изхвърляне на дрехи, само за два месеца са събрани над 17 тона.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене