Взаимно училище ще отвори врати в Банско по повод 230 години от рождението на Неофит Рилски

Възстановка на взаимно училище ще има в къщата-музей „Неофит Рилски“, каза за БТА директорът на Музеен комплекс – Банско Светла Барякова. В момента тече подготовка за осъществяване на идеята, а самото училище ще се намира в родната къща на една от водещите фигури на българското просветно дело през периода на Възраждането.

В Банско със сигурност е имало взаимно училище, което е било създадено малко по-рано от тези в останалите селища, разказа Светла Барякова. По думите ѝ наченки на светско образование в планинския град е имало още в 1835 г., когато отваря врати първото габровско взаимно училище, познато днес като Национална Априловската гимназия.

„Няма как в родния град на Неофит Рилски да няма такава възстановка, където децата, пък и посетители и по-възрастни биха могли да придобият точна представа какво е представлявал този метод по-скоро на образование, който ние наричаме взаимно, но в Европа е известен като Бел-Ланкастърски метод и чийто проводник по нашите земи е Неофит Рилски“, каза още Светла Барякова.

Възстановката на взаимно училище няма да бъде част от експозиция, а действащо, като в него деца ще могат да придобиват знания по определени предмети. „Подготвяме колеги, които ще бъдат учители по взаимната метода, подготвяме и възстановката и се надявам на 1 септември да сме готови и да имаме възможност да проведем своя първи урок във връзка с 230-годишнината от рождението на Неофит Рилски“, допълни директорът на Музеен комплекс – Банско.

Наред със създаването на възстановка на взаимно училище, подготовката за годишнината е свързана и с ремонтни дейности, които в момента текат в къща-музей „Неофит Рилски“. Ремонтират се открити тераси, върху чийто дървени греди времето е оставило своя отпечатък. Предстои да бъде подновен и покривът, обновяване на колибата и други дейности.

Във връзка с 230 години от рождението на Неофит Рилски Музеен комплекс – Банско подготвя издание с писмени материали и документи, които доказват връзката на Неофит Рилски с Банско, каза още Светла Барякова.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене