Сезонът на нектарините – ползи за здравето от чудния плод

Защо да хапвате нектарини всеки ден

Нектарините са един от най-сладките, сочни и вкусни плодове. Те са и много полезни, и заради превъзходните им качества е добре да бъдат консумирани в сезона им. Тогава са най-богати на витамини, минерали и антиоксиданти, от които организмът има нужда.

Кои са най-важните ползи за здравето от нектарините и защо не трябва да ги пропускате, когато е сезонът им?

Нектарините са богати на калий

Недостигът на калий може сериозно да навреди на здравето. Калият е минерал, който действа като електролит, имащ незаменими функции за преноса на импулси от нервната система към тъканите и органите. Той участва в контрола на баланса на течностите в организма.

За здрава сърдечносъдова система

Калият е незаменим за функциите на сърцето и контрола на кръвното налягане. В нектарините се съдържат още витамини от група В, витамин С, фибри и множество антиоксиданти.

Този богат коктейл от хранителни вещества е от голяма важност за доброто състояние на сърдечносъдовата система. Нектарините допринасят за контрол на холестерола, което също оказва благотворно влияние върху сърцето.

Превенция на диабет

Нектарините допринасят за балансирането на кръвната захар. Те са богати на антиоксиданти и множество фибри, които намаляват скоковете в кръвната захар, като подобряват усвояването на глюкозата като краен продукт от консумацията на въглехидрати.

За здрава имунна система

Имунната система се нуждае от много витамин С и антиоксиданти, за да функционира добре. Нектарините могат да ѝ ги доставят. Въглехидратите и фибрите в тях също допринасят за силна имунна система.

Превенция на рак

Нектарините са много полезни в борбата с образуването на ракови клетки, благодарение на голямото количество антиоксиданти в състава им. Те се борят с възпаленията и измененията в клетките, като намаляват риска от възникване на рак.

Стимулират храносмилането и ускоряват метаболизма

Похапвайте редовно нектарини, докато са в сезон, защото това ще подобри храносмилането, ще облекчи запека, ще балансира чревната флора. В допълнение нектарините ускоряват метаболизма, което подпомага контрола на теглото и отслабването.

За здрави очи, кожа и коса

Антиоксидантите, фибрите и множеството витамини в нектарините са много полезни за кожата и косата. Те им придават мекота, блясък, жизненост и младост, от които имате нужда. Нектарините са полезни и за очното здраве, така че не ги пропускайте в ежедневното си меню. Съдържат лутеин и зеаксантин – мощни антиоксиданти, подобряващи зрителната функция.

За здрави кости

Нектарините подобряват здравето и плътността на костите. Те са богати на фосфор, който стимулира образуването на костно вещество и неговата плътност. Спомага и за усвояването на калция от храната.

az-jenata.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене