С факелно шествие Благоевград ще отбележи 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

С изложба, представяща ключови моменти и значими личности от Илинденско–Преображенското въстание, в Благоевград бе поставено началото на поредица от събития, посветени на 120 години от избухването му.

Експозицията „За нея ние се боримъ, за нея ние мремъ“ е подредена на централния площад „Георги Измирлиев“, с което героизмът и трагизмът на събитията, свързани с тази епоха, да достигнат до повече хора, каза пред събралите се тази вечер за откриване на изложбата жителите на града Силвия Домозетска – директор на дирекцията „Култура, спорт и туризъм“ в Община Благоевград.

Днес е особен ден, на тази дата преди 120 години нашите предци заявиха ясно и категорично, че „по-добре ужасен край, отколкото ужас безкрай“, каза по време на откриването на експозицията директорът на Регионалния исторически музей в Благоевград д-р Кирил Алексиев.

Той посочи, че с въстанието българите от Македония и Одринско са показали на Европа, а и на целия свят, че искат да живеят с равни права с останалия модерен свят, че искат свобода и са готови да отдадат живота си за нея.

Изложбата е създадена преди няколко години от д-р Кирил Алексиев, доц. Александър Гребенаров от Македонския научен институт (МНИ) – София и Николета Войнова, също от МНИ.

Специално за 120-ата годишнина тя е обновена, като в нея са представени и нови моменти. Новият елемент са част от знамената на илинденските въстаници, които сами по себе си могат да отговорят на много въпроси, каза за БТА д-р Кирил Алексиев и посочи, че сред тях има и знамена, на които са извезани безсмъртните слова на Христо Ботев: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“.

Експозицията представя малка част от съдържанието на фондовете на Регионалния исторически музей в Благоевград, каза още директорът на музея и посочи, че Илинденско–Преображенското въстание е знаково събитие, което е доста изследвано, има много материали за него, и това е било до известна степен трудност да се определят точните акценти.За част от съдържанието са съдействали и от Сдружение „14-ти пехотен Македонски полк“.

„Надявам се експозицията да предизвика интерес, през лятото публиката по-трудно достига до залите на музея, затова решихме музеят да излезе извън самата сграда“, каза още Алексиев. Това са късчета от нашата памет, които ни оформят и създават, и нашата основна задача е да пазим жив спомена за тези събития и за хората, които са дали своя живот тогава, каза още директорът на музея.

Сред събитията, с които ще бъде отбелязана годишнината, е възстановка на моменти от въстанието, предвидена за 30 юли от 10:00 часа пред сградата на музея в Благоевград.

Възстановката е организирана от РИМ – Благоевград, местната структура на ВМРО – БНД, Регионален клуб „Традиция“ и Община Благоевград.На 1 август от 21:00 часа от паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“ в областния център ще тръгне факелно шествие със запалени 120 факли.

На 2 август в храма „Въведение Богородично“ ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите по време на въстанието, а от 10:00 часа ще бъдат положени венци и цветя на различни паметници в града./bta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене