Анализатори: Местните избори наесен са ключови, поправителен след тях няма

„Как хем знаете, че кметът е корумпиран, хем искате да работи за хората в общината?“, питат водещи социолози и политолози в горещ дебат за местната власт

 

В последните години се наблюдават резки промени в политическото поведение на хората – от „Осанна!“ до „Разпни го!“. Това заяви Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг по време на форума „Местната власт- доверие, сила и перспективи“, който обедини в гореща дискусия едни от най-влиятелните анализатори в България. Значимостта на предстоящите местни избори на фона на политическата нестабилност в страната и динамичната геополитическа ситуация бе основната тема на събитието.  Дискусията бе организирана от гражданско движение „ДНЕС“ и аналитичен клуб за прогнози „Екзаминър“.

„Много важно е как ще се гласува на тези избори, защото после няма поправителен. На местно ниво основната тема, която интересува и хората, и местния бизнес, е дали досегашният кмет ще бъде преизбран или ще има нов“, допълни той.

Татяна Буруджиева беше категорична: „Няма по-голямо зло от управници, които не разбират от работата си. Това трябва да са хора, които могат да изпълнят ангажиментите си, да знаят какво означава йерархия и закон и да ги спазват“. Тя добави още, че когато се нажежават кампаниите, на хората ще им се нажежават и страховете. „Прави ми впечатление, че хората избират за кметове хора, които и за чували не биха избрали“, продължи Буруджиева.

Във форума „Местната власт – доверие, сила и перспективи“ се включиха експерти с различни становища и прогнози. Христо Панчугов заяви, че България се управлява от коалиция, а орташката кобила и кучета не я тачат. И така отговори на въпроса защо нещата в България не вървят. „На местно ниво коалициите не са между партиите, а според интересите. Това е така, защото партиите и идеологиите на локално ниво не съществуват, а местните коалиции са между хора, които се познават, за разлика от националното ниво, където хората не се познават“, заяви политологът.

Страхил Делийски пък коментира: „При положение, че има тежки политически разслоения, че имаме партийна система по- близка до олигархията, отколкото до демокрацията, тук е важна ролята на гражданското общество. Да защитава гражданския интерес и да не позволява общината да работи само за 5-6 определени лица. Когато отговорим на въпроса за кого трябва да работи кметът, то тогава ще имаме истинска демокрация.“

Анализаторите бяха категорични, че пазарлъкът на местно ниво ще бъде много сложен, защото конфликтът в местните партийни структури е следствие на конфликта на национално ниво. Те коментираха още, че лидерите на национално ниво вече не са така силни, за да решават проблемите в местните структури със замах, както досега.

Друга интересна теза по време на форума бе, че шансът за формиране на местните интереси ще изисква разговор за политика и ще спечелят тези, които могат да говорят за политиката на местното управление.

„Кандидатът трябва освен да се харесва, да има харизма, и да може да говори за политика, да има ясен план за управление. Да отговаря на новото време и новата реалност, в които вече ние живеем“, единодушни са социолози и политолози. И поставят един важен въпрос в дневния ред на обществото: „Как хем знаете, че кметът е корумпиран, хем искате да работи за хората в общината?“

Заедно със стратегическия разговор за бъдещето на България и общините в страната, бе даден старт на инициативата „ Кметът – обещания и резултати“. Въпросите, обсъдени с някои от най-авторитетните социолози и политолози в страната, гражданско движение ДНЕС ще задават и на терен, по места, през структурите си, съмишленици и доброволци. Анкетната форма ще търси отговори дали и какво от предизборните си обещания са изпълнили градоначалниците, в какво са се провалили и какви трябва да бъдат следващите местни управници. Допитването ще отличи първенците и ще обобщи онези кметове, които хората изпращат на поправителен.

Инициативата ще се провежда в цяла България както чрез анкети лице в лице, така през специално създадена онлайн платформа за гласуване. Резултатите ще бъдат обявени публично на 17 септември.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене