Училищна лаборатория за иновации ще бъде създадена в ПМГ „Яне Сандански“-Гоце Делчев

Училищни лаборатории за иновации ще бъдат създадени в пет училища в различни населени места в България. Това са 108-о Средно училище „Никола Беловеждов“ в София, Основно училище „Петко Рачов Славейков“ във Варна, Природо-математическата гимназия „Яне Сандански“ в Гоце Делчев, Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ в Стара Загора и Обединено училище „Неофит Рилски“ в село Дерманци, община Луковит. Всички те имат успешен опит в реализиране на иновации, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Всяка от петте лаборатории ще е с различно тематично направление – „Предприемачество и финансова грамотност“, „Екология и зелена енергия“, „Проектно базирано обучение и интегрирано знание“, „Позитивно образование и личностно развитие“ и „Образователна интеграция и гражданско образование“. Ще бъдат привлечени учители и директори и от други училища, които ще имат възможност да се запознават с процесите на въвеждане на иновации и да обменят опит. По този начин успешните проекти на дадено училище ще могат да се мултиплицират в повече образователни институции.

Целта е да се формират общности и екипи с визия за сродни образователни иновации чрез представяне и структуриране на идеи, които да доведат до развиване на тематични иновативни мрежи и надградени иновативни модели.

Училищните лаборатории за иновации се създават по Националната програма „Иновации в действие“. Осигурените за целта средства са 150 000 лв. – по 30 000 лв. за всяко от петте училища.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков съобщи вчера, че друг важен приоритет в работата на Министерството на образованието и науката (МОН) е свързан с иновациите и приключи обобщаването на карта, първоначално наречена съкровищница на иновациите в нашите иновативни училища. Предстои визуално да се представи по-добре и по-оперативно тази информация, за да може всеки училищен директор, учител или експерт в образованието с едно „кликване“ да види иновациите, които се реализират в съответното училище, обясни образователният министър. Той отбеляза, че целта е иновациите в българските училища да станат по-видими.

Ще има нов модул в програмата „Иновации в действие“, който ще е за създаване на пет училищни лаборатории за иновации в образователната система. Те ще бъдат в пет отделни училища, които най-добре реализират иновациите в съответната област, съобщи министър Цоков. „Целта е да се създаде пътна карта, механизъм за осъществяване на промяната в образователната организация, за да може това, което се е случило успешно в даденото училище, да може да бъде повторено и потретено в други образователни организации“, коментира вчера министърът.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене