Горещините предразполагат към появата на влечуги в градските части, предупреждават от Община Кресна

Горещините предразполагат към появата на влечуги в градските пространства, съобщиха от Община Кресна. От там съветват гражданите как да реагират в такива ситуации, а предупреждението идва след сигнал на жители на Кресна за забелязан смок в градска среда и подаден сигнал до общинската администрация.

Предупреждаваме хората да бъдат внимателни, когато ходят навън. Жегите в момента предразполагат към появата на влечуги. Ние се намираме в планински район и няма как да ограничим тяхното присъствие, каза за БТА Николай Георгиев, кмет на Кресна.

Много от видовете смок, разпространени в България, са застрашени и не бива да бъдат преследвани и убивани. Смокът в активен през деня, като се катери по дървета и храсти. Основната му храна са гризачи, гущери, други змии и дребни птици, посочват от общината.

При среща със смок или друг вид змия, влечугото не трябва да бъде дразнено, а заобиколено без паника. Гражданите могат да сигнализират общинските власти, за да могат специалисти-еколози да се погрижат за преместването му на подходящо място, информират още от институцията.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене