Никополис ад Нестум – малкият Рим на Родопите

Древният римски град Никополис ад Нестум в община Гърмен от години е магнит за туристи от страната и чужбина. Селището е построено в късноримската епоха. Камък по камък е вдигнат по заповед на император Траян през 106 година, за да ознаменува своята голяма победа на бойното поле над даките. Историческият обект е еден от малкото запазени в България и единствен в Родопите от периода на римското владичество на Балканите. И съвсем закономерно е обявен е за археологически и архитектурен паметник.

През последните години Никополис ад Нестум се превърна в туристическа атракция. Преди точно 10 години по проект за над 2 милиона лева бяха реставрирани и консервирани кулите, крепостните стени, късноантичните терми. Монтирано бе ефектно осветление, изградена бе мрежа от алеи, за да могат посетителите по-добре да разгледат римския град. Построен бе и малък амфитеатър, където се провеждат различни фестивали и събития.

Едно от най-значимите открития бе направено пък през 2014 година – къща на римски патриций. На находката попадна екип археолози начело с професор Маргарита Ваклинова. Специалистите бяха на терен дни наред, за да изследват югоизточния край на селището.

Там бяха открити преди време помещения на богата римска къща, те са разположени около квадратен двор, застлан с калдъръм. В центъра на двора има кладенец, а в него археолозите са намерили монети от II в. По-късно – в IV в., е построена колонадата, обграждаща двора отвсякъде. Къщата е разрушена от мощно земетресение в средата на V век.

В същата тази сграда при предишните разкопки е намерено огромно количество монети, теглилки за монети, в същото време там са били разположени кухня, складови помещения. Ползвала се е и за лични, и за обществени нужди. Имала е огромно значение за нейните обитатели.

Ако искате да видите малкия Рим на Родопите, то не се бавете, а отидете в Гърмен. Има не само какво да чуете и видите, но е сугирно, че ще запомните тази вълнуваща среща с миналото и с едно наистина забележително строителство. Никополис ад Нестум ви очаква!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене