ЖЕГА: Жълт код за горещо време е обявен в 12 области

Горещото време се очаква да продължи и днес. За 12 области е в сила предупреждение за високи температури от първа степен – жълт код.

През днешния ден ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици.

Вятърът ще бъде от източната четвърт, слаб, в източните райони – до умерен.

Температурите и в Южна България ще се понижат и максималните в страната ще бъдат между 32° и 37°, в София – около 32°. Атмосферното налягане ще се задържи почти без промяна и ще бъде по-високо от средното за месеца.

По Черноморието ще бъде слънчево, в сутрешните часове по северното крайбрежие с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен изток-югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат 26°-29°. Температурата на морската вода е 24°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

НИМХ

 

Над планините ще бъде предимно слънчево, след обяд с купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб източен вятър, по най-високите върхове на Рила и Пирин умерен от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 27°, на 2000 метра – около 19°.

През следващите дни времето ще бъде слънчево и горещо с максимални температури между 35° и 40°. Временни увеличения на облачността ще има в неделя над планинските райони в Югозападна България, но вероятността за валежи е малка. Ще бъде почти тихо.

 БТА/НИМХ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене