Това е Владимир Кличко!

54478-632x358

Владимир Кличко е роден в Казахстан на 25 март 1976. Кръстен е на своя баща, който е военен от авиацията. Започва да се занимава с бойни изкуства в началото на 90-е. Започва с кикбокс заедно с неговия по-голям брат Витали. Постепенно е забелязан от треньора на украинския национален отбор. Става европейски шампион за юноши през 1993-а. Големият удар прави на олимпиадата в Атланта’96, където печели златен медал в супер-тежка категория (+91 кг).

Още същата година подписва професионален договор с немската компания „Юниверсум“, която взема в комплект двамата братя. По-опитният Витали е форсиран и първи се добира до световната титла. Владимир още в началото на своята кариера разбира по трудния начин колко е тежко да станеш шампион. През 1998-а е отказан в 11-ия рунд от Рос Пюрити. Поражението го вдъхновява. Първият голям трофей печели през 1999-а. Побеждава немската звезда Аксел Шулц с нокаут в осмия рунд. Година по-късно вече е световен шампион след успех над Крис Бърд.

Прави пет защити преди изненадващо да бъде отказан още в третия рунд от вече покойния Кори Сандърс през 2003-а. На следващата година решава да смени треньора. Отказва се от услугите на Фриц Сдунек, който продължава да готви неговия брат. За неговата подготовка започва да отговаря легендата Еманюел Стюърд.

Дебютният двубой на новия наставник е катастрофа. Владимир регистрира третата и последна до момента загуба. Той е отказан от Леймън Брюстър в Лас Вегас. Оттогава Кличко няма загуба вече 10 години. През този период прави 16 успешни защити на световната титла.

Владимир е сгоден за американската актриса Хейдън Панатиер. Двамата чакат дъщеричка през декември, когато се очаква да бъде тяхната сватба./sportal.bg

Цифри:

Мачове        65

Победи        62

С Нокаут      52

Загуби          3

Ръст            199

Разтег         206

Години        38

Дебют        1996

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене