Четири дни до Рожен-2023

Четири дена остават до началото на Националния събор на народното творчество и животновъдство „Рожен-2023“. Началото му ще бъде дадено на 14 юли в 11:10 часа. В продължение на три дни – 14, 15 и 16 юли на роженските сцени ще се изявяват близо 4 000 изпълнители от цяла България.

На тазгодишното издание на Роженския събор ще се представят 160 певческите и инструментални групи, 195 индивидуални изпълнители, 90 танцови състава и 20 групи за народни обичаи. 150 са читалищата от цялата страна, които ще покажат, как съхраняват автентичния българския фолклор. Най-малките индивидуални изпълнители, заявили участието си на Националния фолклорен конкурс, са на 7 годишна възраст.

Най-многобройни са групите кукери от Народно читалище „Васил Левски-1931“ от с. Победа, община Тунджа, област Ямбол и Народно читалище „Просвета“ от карловското село Соколица, а също и състава от 50 изпълнители на „Големите гайди“ към Архиерейско наместничество гр. Асеновград. В конкурса ще се включат фолклорни групи на бесарабски българи от Украйна – от Болград и село Криничне, Одеска област, както и индивидуални изпълнители на български фолклор от Великобритания.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене