Информационна кампания запознава жителите на Благоевград и още четири населени места с ползите от анаеробна инсталация за биоразградими отпадъци

С информационна кампания жителите на Благоевград и на общините Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево се запознават с ползите от изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци. Кампанията започна днес пред зала „22 септември“ в Благоевград, а с целите на проекта бяха представени от екипа за неговото управление.

С проекта, финансиран с европейски средства, ще бъде изградена анаеробна инсталация, която цели да оползотворява и рециклира биоразградимите отпадъци, като по този начин ще се третират по един безопасен за околната среда начин, каза за БТА координаторът по проекта Елена Пандурска. Вече текат строително-монтажните работи на площадката на регионалното депо в района на село Бучино, а инсталацията ще бъде въведена в експлоатация през ноември. Другите общините, партньори по проекта, също ще третират отпадъците си на територията на анаеробната инсталация, каза още Елена Пандурска.

Проектът „Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за разделно събирани биоразградими отпадъци за регионална система за управление на отпадъци на Регион Благоевград“ се реализира с финансиране по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Общата стойност на проекта е близо 36,5 млн. лева, от които европейското финансиране е в размер на над 25,6 млн. лева. Националното финансиране е 4,5 млн. лева, а собственият принос е в размер на около 270 хиляди лева.

Целите на проекта са свързани с намаляване на количеството на депонираните отпадъци чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на анаеробна инсталация, насърчаване на рециклирането и оползотворяването, както и организиране на разделно събиране. Въведената в експлоатация анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими битови отпадъци ще е с капацитет близо 16 тона на година и ще работи по метода на суха механизация. В нея се предвижда да постъпват за преработка 70 процента от общото количество генерирани хранителни отпадъци, 35 на сто от общото количество генерирани зелени отпадъци, както и 30 процента от общото количество генерирани дървесни отпадъци и 10 процента от общото количество хартия. С това ще се намали и количеството на депонираните биоразградими отпадъци от обслужваните общини, включени в Регионално сдружение за управление на отпадъците – Благоевград.

Информационната кампания продължава до края на седмицата, съответно в общините Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Всяка среща е с начален час 10:00 часа, а кампанията ще се провежда пред сградите на общинските администрации във всеки от градовете.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене