КНСБ организира протести заради доходите в обществения сектор

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и нейните основни членове в обществения сектор започват серия от протестни акции от сряда, 12 юли, под надслов: „За справедливи доходи в Бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите“. Това съобщиха от пресцентъра на синдиката.

В акциите ще се включат работници и служители в Националния осигурителен институт (НОИ), Националната агенция за приходите, Българското национално радио, Държавната агенция „Архиви“, „Национално ТОЛ управление“, Изпълнителната агенция „Борба с градушките“, Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури, „Напоителни системи“, Селскостопанската академия, както и работещите в сектора за пожарна безопасност, култура и др.

Протестните акции ще се проведат пред служебния вход на Народното събрание, където работещите ще настояват за срещи с депутатите за представяне на своите искания по проектобюджета за тази година. През следващата седмица на протест ще излязат и работещите в държавните енергийни дружества срещу планираното изземване на 100% от дивидента на предприятията, коментират също от КНСБ.

Преди дни икономическият съвет в Конфедерацията на труда „Подкрепа“ Ваня Григорова също обяви, че се подготвят протестни действия. Тя каза, че се обмисля акциите да не са само в София. През май двата синдиката организираха предупредителна стачка в НОИ.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене